Ferma cu lapte de leac
Nu mai este nici o surpriză pentru nimeni să audă fermieri care se declară descurajaţi şi gata să renunţe la o astfel de activitate economică, pentru că profitul obţinut e mic sau lipseşte de tot. Este însă neobişnuit să auzi de cineva care are curajul să se apuce în zilele noastre de asemenea afacere şi care, pe lângă a face profit din ea, se gândeşte şi cum să aducă şi celor din jur un sprijin pentru sănătate. O astfel de idee pune în practică de trei ani câmpulungeanul Ioan Alboi Şandru: o fermă de capre.
12 Februarie 2015, 07:22
„Franţuzele” de pe Rarău
Iniţial, ca orice fermier dornic să-i mai şi rămână o brumă de profit după tot efortul, tânărul câmpulungean de 37 de ani s-a tot gândit ce animale de lapte să crească. Mama fermierului, Domnica Alboi Şandru, fost bucătar şi care este responsabilă acum cu prelucrarea laptelui la fermă, îşi aminteşte zâmbind: ”Când a zis fiul meu că vrea să încerce o fermă şi să producă lapte şi brânză, eu credeam că va cumpăra vaci, pentru că asta creşte toată lumea, pentru că laptele e mai mult şi noi, la munte, ştim să ne ocupăm de ele din bătrâni. Dar el a vrut tocmai ce nu are toată lumea... Şi într-o zi ne-am pomenit cu o droaie de capre ciudate, pe care le-a adus din Ardeal. A cumpărat tocmai de acolo capre alpine franceze, din cele roşcate, cu păr mai scurt, cu dungă neagră pe spinare, alese anume pentru că dau mai mult lapte. Sunt capre bune, dar ulterior la noi am combinat rasa de franţuze cu capra noastră românească şi am obţinut un metis foarte productiv şi rezistent, care dă un lapte mai dulce, mai gustos. Şi încetişor am ajuns să ducem la păşune peste 100 de capre, de care ne ocupăm şi acum”.
(...)
Leacul de la stână
Din păcate, oamenii locului nu prea ştiu să preţuiască şi să folosească laptele de capră nici ca leac, deşi îl au foarte ieftin, la îndemână. Lipsa de informaţie şi eternul ”lasă că merge şi aşa” îşi spun cuvântul şi în această privinţă.
Familia fermierului s-a convins pe propria piele şi fără să intenţioneze asta că laptele de capră şi brânzeturile făcute din acesta sunt de leac. Una dintre fetiţele familiei, chinuită de intoleranţa la gluten, după ce nici un tratament nu a avut efect, a scăpat de la sine de boală după ce toată familia a început să consume curent laptele de capră.
”Am simţit şi noi, adulţii, fără să fim bolnavi, că ne merge mai bine. Dormim mai bine, ne simţim energici şi nu se prinde boala de noi. Când am căutat şi noi o explicaţie, am aflat că secretul stă în laptele de capră, care este considerat din vechime un leac foarte bun. Vă spun sincer că abia atunci m-a bucurat mult alegerea fiului meu, pentru că e mare lucru nu doar să faci bani din munca ta, ci să şi oferi un pic de sănătate celor din jur prin ceea ce faci”, ne-a explicat Domnica Alboi Şandru.
Leac pentru cancer
Laptele de capră este recunoscut nu doar de medicina populară, ci şi de specialiştii în domeniu ca util pentru sănătate, atunci când este corect prelucrat şi consumat. Nu este chiar un panaceu universal, cum credeau bătrânii, dar este util pentru atenuarea multor suferinţe.
Citeşte mai mult pe Monitorul de Suceava