Lacrimile a mii de copii suceveni, purtate în sufletul părinţilor în toate colţurile Europei
Drama familiilor despărţite de plecarea unuia sau ambilor părinţi la muncă în străinătate se rescrie zi de zi şi în tot mai multe case. Cifrele oficiale înregistrate la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava arată că numărul copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi creşte de la an la an, dar datele nu sunt exacte.
06 Iulie 2015, 05:42
Pe de o parte, cei care pleacă nu anunţă întotdeauna autorităţile locale, conform legii, iar pe de altă parte, asistenţii sociali de la primării habar nu au ce trebuie să monitorizeze, nu au timp sau le este prea lene să iasă din birouri şi întocmesc rapoarte fără legătură cu realitatea.
La Bosanci, administraţia locală face raportări după ureche despre copiii cu părinţii plecaţi
Cel mai mare număr de copii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, 470, este la Bosanci, conform raportării oficiale transmise de primăria locală, la sfârşitul lunii martie a.c., la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava.
Cifrele sunt contrazise, însă, nu numai de directorul şcolii gimnaziale din Bosanci, Constantin Grosu, ci şi de cei care au semnat raportul de monitorizare, primarul Anton Curic şi secretarul comunei, Gheorghe Bujorean. Numărul corect este doar cel referitor la copiii între 3 şi 14 ani, care sunt şcolari şi preşcolari: 187 de copii, din totalul celor 864 înscrişi la şcoală. Dintre aceştia, 59 de copii au ambii părinţi plecaţi.
Primarul Curic ne spune că este greu să aibă o evidenţă clară şi explică diferenţa foarte mare faţă de situaţia raportată la DGASPC, conform căreia ar trebui să fie în comună 280 de adolescenţi între 14 şi 17 ani cu părinţii plecaţi, ca fiind cauzată de ”o eroare”. În realitate, numărul adolescenţilor din comună lăsaţi în grija unui singur părinte, a bunicilor sau a altor rude nu-l ştie nimeni.
Secretarul Bujorean ne confirmă această situaţie anormală, argumentând că ”Bosanci este o comună mare” şi este greu de estimat câţi părinţi sunt plecaţi, mai ales în cazul celor care merg să lucreze doar două, trei luni şi nu anunţă pe nimeni.
Acceptă totuşi că nu a înţeles exact ceea ce trebuie să comunice la DGASPC şi spune că a trecut în raportul de monitorizare şi copiii care sunt plecaţi în străinătate împreună cu părinţii, inclusiv cei născuţi dincolo de graniţă, ale căror acte de stare civilă le-a transcris la primărie. Numai anul trecut a transcris actele pentru 80 de copii născuţi în străinătate, cei mai mulţi din ultimii zece ani.
”Sunt vreo 2.200 de bosânceni plecaţi. 1.200 sunt numai în Belgia, încă vreo 250 în Grecia. În Grecia au fost cam 900, dar unii s-au întors, alţii au plecat în Belgia. Şi în Italia sunt foarte mulţi. Unii au copiii cu ei, alţii i-au lăsat cu bunicii sau alte rude”, spune secretarul comunei.