Molnupiravirul, un tratament oral antiviral pentru COVID-19
În România avem în continuare un număr-record de pacienţi internaţi la ATI - 1.902. Şi, la fel ca şi în ultima perioadă, nu mai este niciun pat liber.
05 Noiembrie 2021, 22:06
199 de oraşe au incidenţa COVID-19 mai mare sau egală cu 6 la mia de locuitori. În acest timp, Marea Britanie a devenit prima ţară din lume care a autorizat Molnupiravir, pastila anti-COVID-19 dezvoltată de Grupul farmaceutic american Merck şi considerată un instrument crucial în combaterea pandemiei de coronavirus. Adriana Turea a încercat să afle cum ar putea fi autorizat acest produs farmaceutic şi la noi în ţară:
Aproape 90% din decesele asociate COVID-19 şi aproximativ 75% din noile îmbolnăviri înregistrate săptămâna trecută au fost la persoane nevaccinate - a anunţat Institutul Naţional de Sănătate Publică. De la începutul pandemiei, 93% din persoanele decedate aveau cel puţin o comorbiditate, iar 85% aveau peste 60 de ani. Numărul cazurilor noi de infecţie cu virusul SARS-CoV-2 a scăzut astăzi sub 9.000, însă cel al deceselor continuă să fie ridicat - 489 în ultimele 24 de ore, iar numărul persoanelor internate la Terapie Intensivă, raportate astăzi, a fost un record - peste 1.900, dintre care 33 sunt copii. Tot astăzi, Molnupiravir - tratament oral antiviral pentru COVID-19 - a primit prima autorizaţie de punere pe piaţă din lume. Aceasta a fost dată de Agenţia de Reglementare a Medicamentelor şi a Produselor de Sănătate, din Marea Britanie. Medicamentul se utilizează pentru tratamentul formelor uşoare-moderate de COVID-19 la adulţii cu un teste de diagnostic pozitiv SARS-CoV-2 şi, care, au cel puţin un factor de risc pentru o formă severă a bolii - a explicat directorul medical al Institutului "Matei Balş", doctor Adrian Marinescu.
Adrian Marinescu: „Este un tratament antiviral care şi-a demonstrat eficacitatea în studiile clinice. El va fi folosit pentru pacientul care are formă uşoară şi formă medie de boală de COVID. Este foarte important să fie administrat la începutul bolii, pentru a împedica intrarea virusului în celulă şi este important la pacientul vulnerabil care are afecţiuni cronice sau este în vârstă şi la care administrarea medicamentului ar putea să prevină complicaţiile.”
El a fost autorizat acum în Anglia, în Statele Unite şi la nivelul Agenţiei Europene a Medicamentului este încă în evaluare. Ştiţi cam cât poate dura un astfel de proces?
Adrian Marinescu: „În situaţia de acum, de război şi de pandemie, probabil că va fi un interval scurt, să sperăm că de săptămâni, sau aşa ar trebui să se întâmple logic, pentru că este necesar exact în momentul actual, când sunt multe cazuri şi ar trebui să acţioneze rapid.”
Maratonul pentru viaţă continuă în week-end, în capitală, în fiecare sector va fi câte un centru care va avea un program prelungit, de la 8:00 dimineaţa la 24:00. La activităţile de vaccinare pot participa toate categoriile eligibile de populaţie cu vârsta de peste 12 ani pentru administrarea dozelor de vaccin, conform instrucţiunilor Comitetului Naţional de Coorodonare a Vaccinării.