Ne putem contamina prin intermediul banilor?
La începutul pandemiei, manipularea banilor în numerar reprezenta un risc major de infecţie cu noul coronavirus, comparativ cu alte suprafeţe.
08 August 2021, 20:20
În teorie, totul părea logic - persoana infectată atingea bancnota şi lasă particule din virus pe aceasta, plătea în magazin, factura trecea prin mâinile casierului şi a altor clienţi şi îi punea în pericol de infectare pe alţii. Studiile suplimentare au arătat că SARS-CoV-2 este transmis în principal prin particule din aer, dar interacţiunea cu suprafeţele şi alte obiecte, inclusiv cu banii, este încă riscantă. Acest lucru a dus la reducerea folosirii banilor în numerar în întreaga lume. Oamenii de ştiinţă germani de la Universitatea din Ruhr şi colegii lor din alte centre de cercetare au efectuat studii privind capacitatea de infectare, inclusiv cu SARS-CoV-2, prin intermediul banilor în numerar. Cercetătorii au început un experiment cu coronavirusul BCoV, care infectează bovine, ce au cerinţe de biosecuritate mai puţin stricte. Aceştia au aplicat o soluţie care conţine virusul pe bancnote şi monede de diferite dimensiuni. Pe monede, virusul durează mai mult, jumătate dintre virusuri mor, după aproape 50 de ore, iar pe bancnote - numai după 3-7 ore. Oamenii de ştiinţă presupun că SARS-CoV-2 va dura aproximativ la fel ca timp. În plus faţă de bancnote şi monede, au aplicat o soluţie de virus pe o suprafaţă din oţel inoxidabil. Virusul a fost detectat pe suprafaţa de oţel după şapte zile, iar pe monedele de 10 cenţi, 1 Euro şi 5 cenţi, acesta a dispărut după şase zile, două zile şi, respectiv, o zi. Pe bancnotele de 10 Euro, virusul a dispărut complet după trei zile. "žDispariţia rapidă a virusului de pe moneda de 5 cenţi se datorează faptului că este fabricată din cupru, despre care se ştie că este mai puţin rezistent la viruşi"ť, a explicat Daniel Todd, unul dintre autori studiului.
Cu toate acestea, menţinerea virusului la suprafaţă nu indică în mod direct riscul de infecţie. Prin urmare, oamenii de ştiinţă au efectuat un alt experiment, aplicând o soluţie de BCoV şi SARS-CoV-2 pe bancnote, monede şi plăci din PVC, care imitau cardurile de plată. ''Nu am văzut aproape nicio transmisie a virusului imediat după ce lichidul s-a uscat. În lumea reală, infecţia cu SARS-CoV-2 prin bani este foarte puţin probabilă'', susţine Todd.
RADOR
Foto: Pixabay