OMS va testa trei medicamente pe pacienţii spitalizaţi cu Covid
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că un studiu clinic în 52 de ţări, inclusiv Argentina, va analiza trei medicamente antiinflamatorii ca posibile tratamente pentru pacienţii cu Covid-19.
12 August 2021, 06:18
"Aceste terapii - artesunat, imatinib şi infliximab - au fost selectate de un grup de experţi independenţi pentru potenţialul lor de a reduce riscul de deces la pacienţii spitalizaţi pentru Covid-19", a declarat organizaţia într-un comunicat.
Artesunatul este deja utilizat pentru malaria severă, imatinib pentru anumite tipuri de cancer şi infliximab pentru boli ale sistemului imunitar, cum ar fi boala Crohn şi artrita reumatoidă. Medicamentele au fost donate pentru testele clinice de către producătorii lor, a adăugat OMS.
"Găsirea unor tratamente mai eficiente şi mai accesibile pentru pacienţii cu Covid-19 rămâne o nevoie critică, iar OMS este mândră să conducă acest efort global", a declarat directorul organismului, Tedros Adhanom Ghebreyesus. "Aş dori să mulţumesc guvernelor participante, companiilor farmaceutice, spitalelor, medicilor şi pacienţilor care s-au reunit pentru a face acest lucru într-o adevărată solidaritate globală", a adăugat el.
Testele fac parte dintr-o nouă fază a unui studiu clinic internaţional de solidaritate coordonat de OMS, denumit Solidarity Plus. Se va desfăşura în peste 600 de spitale din 52 de ţări, cu 16 ţări mai mult decât în prima fază.
"Acest lucru permite studiului să evalueze mai multe tratamente în acelaşi timp utilizând un singur protocol, recrutând mii de pacienţi pentru a genera estimări solide ale efectului pe care un medicament îl poate avea asupra mortalităţii, chiar şi efectele moderate", se arată în declaraţia OMS.
Prima fază a evaluat patru medicamente - remdesivir, hidroxiclorochină, lopinavir şi interferon - care, conform rezultatelor, au avut un efect redus sau niciunul la pacienţii spitalizaţi cu Covid-19.
Testele
Testele clinice au început luna aceasta şi vor continua până în luna mai a anului viitor. Medicamentele vor fi testate la persoanele cu vârste de peste 18 ani care sunt internate la unul dintre spitalele care participă la teste, cu diagnostic de Covid, fără perspective de externare în următoarele 72 de ore şi fără contraindicaţii la oricare dintre medicamente în studiu.
Lista spitalelor care vor participa la studii nu a fost încă publicată.
Cum va funcţiona? Odată completat formularul de date electronice, pacientul este introdus automat în proces şi se generează o alocare aleatorie a tratamentului de testare (folosind un algoritm care asigură echilibrul final în caracteristicile nou înregistrate între fiecare medicament de studiu şi controalele acestuia). Pacienţii vor fi repartizaţi aleatoriu la un tratament standard sau la unul dintre medicamentele studiate, conform site-ului oficial.
Ţările participante sunt: "‹"‹Albania, Argentina, Bahamas, Bangladesh, Belize, Bolivia, Botswana, Brazilia, Canada, Columbia, Republica Dominicană, Ecuador, Egipt, Etiopia, Finlanda, Georgia, Guyana, Honduras, India, Indonezia, Iran, Irlanda, Italia, Jamaica, Kenya, Kuweit, Letonia, Liban, Lituania, Macedonia, Malaezia, Mali, Mexic, Mozambic, Niger, Nigeria, Norvegia, Oman, Pakistan, Panama, Paraguay, Peru, Filipine, Portugalia, România, Arabia Saudită, Sierra Leona, Spania, Elveţia, Trinidad şi Tobago, Zimbabwe.(