Scăldatul este periculos în lacurile şi canalele din Vrancea
Un copil de nouă ani s-a înecat în râul Jiu, iar fratele său şi un alt copil sunt daţi dispăruţi. Ei sunt căutaţi de poliţişti şi localnici iar la faţa locului au fost trimise şi echipaje ale ISU.
23 Iulie 2018, 08:03
Martorii spun că cei trei copii ar fi plecat împreună la scăldat. Acesta nu este singurul caz în care mai ales tineri şi copii merg să se scalde în locuri neamanajate, fără să fie conştienţi de pericolul la care se expun. Autorităţile atrag atenţia că scăldatul în râuri, lacuri sau canale se poate transforma în tragedii, iar părinţii sunt sfătuiţi să îşi supravegheze cu atenţie copiii.
Reprezentanţii ISU Vrancea vin cu recomandări pentru cei care vor să meargă să se răcorească la o baie în zone neamenajate.
Cristina Pârvu, purtător de cuvânt a ISU Vrancea: „Frecventaţi doar locurile special amenajate pentru înot şi scăldat, evitaţi scăldatul solitar, fără a avea alte persoane prin apropiere, evitaţi scăldatul în lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici”.
Cei care cunosc cel mai bine capcanele apelor sunt scafandrii din cadrul Detaşamentului de Pompieri Focşani. Unul dintre ei ne-a povestit din propria experienţă.
Plutonier major Marius Paraipan: „Apa erodează, sunt curenţi, găuri, balastiere care la fel în urma săpăturilor şi dragajului sunt gropi şi atunci când intri în apă te scalzi, te joci, şi la un moment dat te trezeşti că nu mai ai nimic sub picioare, intri în panică! Panica duce la înec. Sunt copii, se aventurează, sunt inconştienţi, nu îşî dau seama ce se întâmplă! Sunt adulţi care consideră că sunt prea bine pregătiţi şi că ştiu să înoate din copilărie şi că sunt buni înotători. Când suntem chemaţi noi deja este prea târziu pentru că nu ai la dispoziţie timpul necesar să fii acolo imediat”.
Dacă toate aceste sfaturi vă fac să vă gândiţi încă odată înainte de a intra oriunde şi oricum în apă atunci veţi avea cu siguranţă o vară cel puţin liniştită.
Sursa: rador