5,6 pe Richter! Cutremurul a avut loc chiar înainte de trecerea la ora de iarnă
Cutremur puternic în România în urmă cu puțin timp. Conform INFP, cutremurul a avut 5,6 magnitudine pe scara Richter și s-a produs la o adâncime de 200 de kilometri.
27 Octombrie 2018, 23:59
Cutremurul a avut loc la ora 3'28'' (28 octombrie 2018), în zona seismică Vrancea - Covasna, și s-a resimțit și în Bulgaria și Republica Moldova. Interesant este că evenimentul a avut loc doar cu mai puțin de 22 de minute înainte ca România să treacă la ora de iarnă.
În luna aprilie, directorul onorific al Institutului Naţional de Fizica Pământului, Gheorghe Mărmureanu a estimat că viitorul mare cutremur va avea o magnitudine cuprinsă între 7,2 şi 7,9 grade, posibil chiar 8 grade, scrie Observator.
„(Cutremurul - n. r.) va fi adânc şi acesta va fi norocul României. Cu cât e mai adânc, cu atât energia se disipă pe o suprafaţă mai mare. Va fi o suprafaţă foarte mare, de la Moscova la Cairo. Pe toată Europa, aş spune", a afirmat Gheorghe Mărmureanu, care a participat la Forumul dedicat Zilei Mondiale a Pământului.
Reacțiile pe facebook nu au întârziat să apară. Un prim „inventar” arată că acest cutremur s-a resimți în localitățile: Buzău, Galați, Călărași, București, Ploiești, Fetești, Câmpina, Constanța, Bacău, Miercurea Ciuc, Pitești, Vaslui, Titu, Breaza, Târgoviște, Topoloveni, Medgidia, Râmnicu Sărat etc.
Cu exact 14 ani în urmă, pe 27 octombrie, la 23,30, avea loc un cutremur în jurul a 5 grade pe Richter.
Un al doilea cutremur, în zorii zilei
Un cutremur cu magnitudinea 3,2 pe scara Richter s-a produs duminică, la ora locală 5:48, în judeţul Buzău, la o adâncime de 148 de kilometri, potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).
Seismul s-a produs în apropierea oraşelor Întorsura Buzăului (41 km), Târgu Secuiesc (50 km), Valenii de Munte (57 km).
Acest cutremur a avut loc la aproximativ trei ore după un alt cutremur cu magnitudinea 5,8 pe scara Richter, care s-a produs duminică dimineaţa, la ora locală 3:38, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, la o adâncime de 151 de kilometri. Constantin Ionescu, directorul general al Institutului National de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pamântului (INFP) a precizat pentru Agerpres că acesta este cel mai mare seism din 2018.
"Nu mai aşteptăm replici. De obicei la cutremurele de adâncimea aceasta nu prea sunt replici şi dacă sunt, ele sunt mult mai mici. În Vrancea nu sunt replici aşa cum sunt la cutremurele de suprafaţă. E important că nu s-a produs un seism de magnitudine mai mare", a precizat Ionescu.
Cele mai mai puternice cutremure produse în România în ultimii 28 ani au fost înregistrate pe 30 şi 31 mai 1990, magnitudinea acestora fiind 6,9, respectiv 6,4 grade pe scara Richter.
Surse: facebook, agerpres și www.antena3.ro