Debitul Dunării la intrarea în ţară, peste mediile multianuale ale lunilor decembrie şi ianuarie
Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere în următoarele două-trei zile până la valoarea de 9.100 metri cubi/secundă (mc/s), m3/s, apoi în scădere până la sfârşitul intervalului de prognoză până la 8.400 mc/s, situându-se peste mediile multianuale ale lunilor decembrie (5.200 mc/s) şi ianuarie (4.950 mc/s).
31 Decembrie 2023, 14:57
Conform prognozei săptămânale emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), valabilă până în data de 6 ianuarie 2024, în aval de Porţile de Fier debitele Dunării vor fi în prima parte a intervalului de prognoză în creştere uşoară pe sectoarele Gruia - Calafat şi Isaccea - Tulcea şi în scădere pe sectorul Bechet - Galaţi, iar în partea a doua a intervalului vor fi în scădere pe sectoarele Gruia - Bechet şi Giurgiu - Tulcea şi relativ staţionare pe sectorul Corabia - Zimnicea.
În ceea ce priveşte râurile din România, în prima parte a intervalului de prognoză (31 decembrie - 6 ianuarie 2024), debitele medii zilnice vor fi în general în scădere pe râurile din Maramureş, Crişana, Banat şi staţionare pe celelalte râuri.
'Sunt posibile creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri mici din zonele montane înalte din centrul şi sudul ţării, ca urmare a cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării', avertizează hidrologii.
În partea a doua a intervalului, debitele medii zilnice vor fi în creştere datorită precipitaţiilor lichide prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării pe râurile din jumătatea de vest a ţării şi în general staţionare pe celelalte râuri.