După poluarea accidentală de pe Mureș, ANAR intervine cu baraje absorbante
Adminstraţia Naţională "Apele Române" (ANAR) intervine în cazul poluării accidentale de pe râul Mureş, în aval de Termocentrala Iernut.
14 Aprilie 2018, 14:18
Asta după ce vineri s-a produs o poluare accidentală cu ulei mineral de transformator, potrivit unui comunicat al instituţiei transmis AGERPRES.
"În data de 13 aprilie 2018, la ora 12:40, s-a produs o poluare accidentală cu ulei mineral de transformator (de tip MOL Turbine 32K şi MOL Turbine 46K), pe râul Mureş, aval 100 m de Termocentrala Iernut, judeţul Mureş. Cantitatea estimată este de circa o tonă. Personalul specializat AN 'Apele Române'- ABA Mureş (GMPRA şi Inspecţia SGA Mureş) s-a deplasat la faţa locului pentru investigaţii în teren şi prelevare de probe. S-a intervenit la sursă pentru stoparea poluării (la Termocentrala Iernut). Conform Fişelor de Produs, uleiul de turbină nu conţine PCBs şi PCTs (bifenil policloruraţi şi trifenil policlorurat), având un impact redus asupra mediului. ", se spune în comunicat.
ANAR precizează că poluarea cu ulei produsă, pe râul Mureş, s-a dispersat pe o lungime de circa 10 km şi o lăţime de aproximativ 70-80 metri liniari, unde se semnalează pete de ulei discontinue. Până în prezent, aceasta s-a deplasat în aval, până la limita judeţului Alba.
Potrivit comunicatului, Administraţia Bazinală de Apă Mureş a instalat, în cursul nopţii, un baraj absorbant de 80 m lăţime, în zona localităţii Teiuş. ANAR susţine că sunt în curs de realizare baraje absorbante, în aval la Şibot, în zona bacului, cu o lăţime de 120 metri liniari (de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Sibiu).
Instituţia menţionează că se va instala un alt baraj absorbant de 200 m liniari (de la Administraţia Bazinală de Apă Banat), în amonte de barajul Mintia, în zona captării. De asemenea, va fi instalat un baraj de 300 m liniari şi la Bătuţa, judeţul Arad, lângă Săvârşin, de către Administraţia Bazinală de Apă Crişuri.
ANAR precizează că pentru colectarea uleiului mineral vor fi folosite skimmere, în zonele în care viteza apei va permite (amonte baraj Mintia). Din cauza debitului mare al râului Mureş (cca 180 mc/s), instalarea barajelor absorbante şi menţinerea lor în poziţie este dificilă.
Conform comunicatului, nu s-a constatat fenomenul de mortalitate piscicolă. Administraţia Bazinală de Apă Mureş a informat telefonic partea ungara - ATIVIZIG - Szeged cu privire la posibila prezenţă a irizaţiilor de ulei mineral. După constatarea efectuată la faţa locului de către specialiştii AN 'Apele Române' s-a întocmit un proces - verbal în care s-a menţionat existenţa unei contravenţii la Legea Apelor nr.107/1996, cu modificările şi completările ulterioare, pentru care s-a aplicat o amendă în valoare de 40.000 lei.
În comunicat se mai spune că personalul instituţiei monitorizează permanent şi intervine pentru restabilirea situaţiei existente.
În funcţie de evoluţia evenimentelor, ANAR va reveni cu informaţii suplimentare.
AGERPRES