Prognoza METEO pe două săptămâni (30 aprilie-13 mai)
Meteorologii anunţă, pentru următoarele două săptămâni (30 aprilie – 13 mai), o vreme în general caldă, cu valori termice mult mai ridicate decât normalul perioadei până pe 6 mai.
02 Mai 2018, 06:30
În aceași timp, probabilitatea de apariţie a ploilor de scurtă durată, dar intense, este estimată începând din data de 9 mai, relevă prognoza de specialitate, publicată, luni, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), potrivit Agerpres.
ÎnTransilvania, media temperaturilor maxime se va situa, în timpul primei săptămâni, cu mult peste cea climatologic specifică începutului lunii mai, cu valori de 25 – 28 de grade. În intervalul 7 – 9 mai, răcirea vremii va determina temperaturi diurne apropiate de cele normale în această perioadă, iar până pe 13 mai temperatura maximă medie a acestei regiuni va oscila între 20 şi 22 de grade. Regimul termic nocturn va avea în prima săptămână valori minime, în medie, de 8 – 12 grade, iar între 7 şi 13 mai această medie nocturnă va fi de 4 – 8 grade. Începând cu data de 5 mai, probabilitatea pentru averse de ploaie şi descărcări electrice va fi relativ ridicată şi nu sunt excluse zilele în care izolat cantităţile de apă să fie mai însemnate.
În Maramureş, până în data de 5 mai, vremea se va menţine deosebit de caldă, cu o medie a temperaturilor maxime ce va creşte uşor, de la 27 de grade spre 28 – 29 de grade. Ulterior, se va produce o răcorire a vremii ce va determina temperaturi diurne în jurul celor specifice perioadei. Astfel,media regionala va coborî la 21 de grade, pe 8 mai, urmând ca, până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni, să fie mici variaţii în jurul acestei valori. Regimul termic nocturn va fi în prima săptămână peste cel normal, cu medii ale valorilor minime de 11 – 12 grade, iar din data de 7 mai, media minimelor va marca o scădere, spre 7 – 8 grade, pe 9 mai şi se va menţine la aceste valori până la sfârşitul intervalului de prognoză. Probabilitatea pentru ploi, mai ales averse însoţite de descărcări electrice, va fi mai ridicată îndeosebi în intervalul 9 – 13 mai, când vor fi posibile şi cantităţi de apă, local mai însemnate.
ÎnCrişana,pe parcursul primei săptămâni, vremea va fi cu mult mai caldă decât în mod normal în această perioadă din an, cu temperaturi maxime medii de 28 – 29 de grade. În intervalul 7 – 9 mai, procesul de răcire va determina apropierea valorilor termice diurne de cele specifice perioadei, iar până pe 13 mai temperatura maximă, mediată la nivelul întregii regiuni, va fi de 21 – 23 de grade. Regimul termic nocturn va avea în prima săptămână valori minime, în medie, de 13 – 15 grade, cu mult peste cele specifice perioadei, iar apoi această medie nocturnă va fi de 9 – 12 grade. Probabilitatea pentru ploi de scurtă durată, asociate în general instabilităţii atmosferice, va fi mai mare cu precădere în unele zile ale intervalul 6 – 13 mai, când izolat vor fi posibile şi cantităţi de apă mai însemnate.
În Banat, până în data de 6 mai, vremea va fi cu mult mai caldă decât normalul acestei perioade din an, cu temperaturi maxime medii de 28 – 29 de grade.
După un proces de răcire ce va aduce temperaturile diurne la valori apropiate de cele obişnuite, se estimează că între 9 şi 13 mai temperatura maximă medie a acestei regiuni va oscila între 21 şi 23 de grade. Regimul termic nocturn se va caracteriza prin valori destul de ridicate pentru această lună, cu minime, în medie, de 13 – 15 grade în prima săptămână şi de 9 – 12 grade, între 7 şi 13 mai.Probabilitatea pentru ploi (de scurtă durată, asociate în general instabilităţii atmosferice) va fi mai mare începând cu sfârşitul primei săptămâni şi mai ales în intervalul 6 – 9 mai, când vor fi posibile perioade cu cantităţi de apă mai însemnate la nivel local.
În Moldova, în intervalul 30 aprilie – 5 mai, va predomina o vreme deosebit de caldă, astfel că media temperaturilor maxime va creşte uşor şi treptat de la 26 de grade până spre 28 – 29 de grade. Ulterior, se va produce o răcorire a vremii ce va determina înregistrarea unor temperaturi diurne în jurul celor specifice perioadei.Astfel, media regională va coborî spre 22 de grade, pe 8 mai, iar până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni să fie mici variaţii în jurul acestei valori. Regimul termic nocturn va fi în prima săptămână peste cel normal, cu medii ale valorilor minime de 10 – 12 grade, apoi din data de 7 mai, media minimelor va marca o scădere, de la 12 grade spre 8 – 9 grade, pe 9 mai şi până la sfârşitul intervalului de prognoză. Probabilitatea de apariţie a ploilor, mai ales averse însoţite de descărcări electrice, va fi relativ ridicată cu precădere începând din 6 mai şi până pe 13 mai.
În Dobrogea, în intervalul 30 aprilie – 5 mai, valorile diurne se vor situa peste normele perioadei, înregistrându-se valori medii de 21 – 25 de grade, chiar 26 de grade în 5 mai. După această dată, tendinţa maximelor va fi de scădere până spre o medie regională de 20 de grade în data de 8 mai, apoi nu vor fi variaţii notabile de la o zi la alta media situându-se în jurul a 19 grade. Aceeaşi tendinţă este estimată şi pentru regimul termic nocturn, astfel că până în 7 mai mediile minimelor vor fi în creştere, de la 10 – 11 grade la începutul primei săptămâni până spre 14 – 15 grade, în zilele de 5 şi 6 mai. În a doua săptămână, valorile medii vor scădea până spre 11 grade, în data de 9 mai, apoi nu vor varia semnificativ până la sfârşitul intervalului, menţinându-se în jurul a 11 grade. Probabilitatea de apariţie a ploilor va creşte pe parcursul celei de-a doua săptămâni.
Sursa: Jurnalul.ro