10% dintre doctorii din România afirmă că au suferit o agresiune fizică în legătură cu actul medical efectuat
Aproximativ 10% dintre medicii din România au suferit o agresiune fizică în legătură cu actul medical efectuat, au anunţat, marţi, reprezentanţii Colegiului Medicilor din România (CMR).
26 Septembrie 2023, 16:12
Potrivit acestora, Colegiului Medicilor a realizat, recent, un studiu privind sindromul de 'burnout' în rândul medicilor şi riscul de malpraxis, iar rezultatele 'indică faptul că 10% dintre cei peste 8.000 de medici respondenţi au suferit o agresiune fizică în legătură cu actul medical efectuat'.
Oficialii CMR susţin că, potrivit studiului, cei mai expuşi riscului de agresiune sunt medicii sub 35 de ani (13%).
Totodată, specialităţile cu procente ridicate sunt psihiatrie (21%), anestezie şi terapie intensivă (20%), pediatrie - interne (12%) şi chirurgie generală, obstetrică-ginecologie şi reabilitare (11%).
Totodată, CMR şi-a manifestat, marţi, printr-un comunicat de presă, solidaritatea şi susţinerea faţă de cadrele medicale 'care îşi exercită profesia în condiţii dificile şi care se confruntă cu ameninţări şi agresiuni din partea populaţiei', referindu-se la cazurile de agresiune fizică şi verbală înregistrate, în ultima perioadă, în Secţia de Obstetrică şi Ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă 'Mavromati' Botoşani.
CMR, alături de Colegiul Medicilor din Botoşani, fac apel la responsabilitate din partea populaţiei, care a reacţionat după decesul în Maternitatea din Botoşani a Alexandrei Ivanov, o tânără de 25 de ani ignorată timp de mai multe ore de cadrele medicale responsabile de tratarea ei.