900 de minori și tineri nemțeni au rămas fără pensie de urmaș. Află de ce
Peste 900 de minori și tineri cu vârste de pâna la 26 ani au rămas fără pensie de urmaș pentru că nu au depus în termenul legal la Casa Județeană de Pensii Neamț documentele necesare.
12 August 2018, 03:17
Este vorba despre dovada continuarii studiilor, respectiv adeverinta emisa de unitatea de învatamânt pe care o urmau.
Conform legislatiei, copiii beneficiari ai unei pensii de urmas, cu vârste cuprinse între 16-26 de ani, ramân fara acest ajutor financiar începând cu data de 1 octombrie a anului în curs, daca nu fac dovada continuarii studiilor într-o forma de învatamânt organizata potrivit legii, la începutul fiecarui an școlar ori universitar. Copilul beneficiar al unei pensii de urmaș care a împlinit vârsta de 16 ani, trebuie sa prezinte, în luna în care împlinește aceasta varsta, adeverința eliberata de unitatea școlara care sa ateste ca în acel an școlar urmeaza cursurile unei forme de învațamânt.
Pensie de invaliditate şi pentru voluntarii care intervin în situaţii de urgenţă
Se acorda pensie de urmas si în anumite situatii pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit pâna la vârsta de 16 ani sau în perioada studiilor, pâna la 26 de ani. La Casa de Pensii trebuie depusa dovada continuarii studiilor- adeverința de invaliditate, însotita de un cupon de pensie.
Reluarea în plata a pensiei de urmas suspendate se face de la data începerii anului scolar, cu respectarea termenului general de prescriptie. Beneficiarii unei pensii de urmaș pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie în conditiile legii, indiferent de cuantum.
GIANINA BUFTEA