Apare o nouă variantă îngrijorătoare a coronavirusului
Apare o nouă variantă îngrijorătoare a coronavirusului: Lambda, mai contagioasă şi cu capacitatea de a se sustrage vaccinurilor
28 Iunie 2021, 08:13
În mijlocul unei escaladări îngrijorătoare a variantei Delta a Covid-19 în Spania, variantă care are toate datele pentru a deveni următoarea tulpină dominantă de transmisie în Europa - previziunea Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) este că aceasta va reprezenta 90% din cazurile de coronavirus în Uniunea Europeană la sfârşitul lunii august -, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a introdus o nouă mutaţie în lista sa de "variante de interes".
Este vorba despre Lambda sau C.37 , detectată pentru prima dată în august 2020 în Peru şi clasificată "de interes" (VOI, sigla sa în limba engleză) de către OMS din 14 iunie 2021. Săptămâna trecută, regiunea Arequipa, aflată în zonele muntoase sudice ale statului Peru şi cu aproximativ un milion de locuitori, a stabilit restricţii împotriva avansului pandemiei după confirmarea unui al doilea caz al variantei Delta, din India, şi după creşterea infecţiilor şi deceselor datorită variantei Lambda, prima care a ajuns în ţara andină anul trecut. În această regiune, 90,6% din cazuri se datorează deja variantei C.37 sau Lambda.
Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona subliniază că varianta Lambda a fost clasificată "de interes" datorită "prezenţei sale ridicate în Peru şi în alte ţări din America de Sud". Potrivit imunologului Adelaida Sarukhan, "Lambda poartă mutaţii care ar putea creşte transmisibilitatea sau capacitatea sa de a sustrage răspunsului imunitar, dar există foarte puţine dovezi în acest moment".
Conform celei mai recente actualizări a OMS privind variantele SARS-CoV-2, noul coronavirus care cauzează Covid-19, tulpinile care sunt clasificate în prezent drept "de îngrijorare' sunt Alpha (B.1.1.7, apărută în Regatul Unit), Beta (B.1.351, emergentă în Africa de Sud), Gamma (P.1, originară din Brazilia) şi Delta (B.1.617.2, cunoscută anterior ca variantă indiană).
Pe de altă parte, lista variantelor "de interes" include variantele numite Epsilon (B.1.427 / B.1.429, care a apărut în martie 2020 în SUA), Zeta (P.2, detectată în luna aprilie a acestui an în Brazilia), Eta (B.1.525, identificată în mai multe ţări din decembrie anul trecut), Theta (P.3, apărută în ianuarie în Filipine), Iota (B.1.526, detectată în SUA în noiembrie 2020), Kappa (B .1.617.1, originară din India şi identificată în octombrie 2020) şi Lambda (C.37, identificată în Peru în august anul trecut).
Diferenţa dintre varianta clasificată ca fiind "de îngrijorare" şi "de interes" de către OMS este că prima presupune o "creştere a transmisibilităţii sau o schimbare dăunătoare" epidemiologică, precum o "creştere a virulenţei sau o modificare a prezentării clinice a bolii", pe lângă reducerea eficacităţii măsurilor de sănătate socială şi publică sau a diagnosticelor, vaccinurilor sau terapiilor disponibile. Pe de altă parte, acestea din urmă au fost identificate ca fiind o cauză a transmiterii comunitare sau la originea mai multor cazuri sau au fost detectate în mai multe ţări.
În ceea ce priveşte ultima variantă andină considerată "de interes" de către OMS, conform bazei de date GISAID, această tulpină este prezentă în 25 de ţări, în special latino-americane, dar şi europene. De fapt, Spania a detectat deja 44 de cazuri, dintre care unsprezece în ultimele patru săptămâni, ceea ce reprezintă 0,7% din totalul cazurilor din această perioadă.
Spania, strâns legată de America Latină, este a şaptea ţară din lume în care au fost înregistrate în prezent mai multe cazuri ale variantei andine, după Chile, unde au fost identificate până în prezent 670 de cazuri de tulpină C.37, Statele Unite (cu 524 cazuri), Peru (cu 222), Germania (87), Argentina (86) şi Mexic (57).
Joi, în cadrul conferinţei de presă de după Consiliul de Miniştri extraordinar în care s-a aprobat flexibilitatea utilizării măştii în aer liber, ministrul Sănătăţii, Carolina Darias, a răspuns că "noi ştim că modus vivendi al virusului este mutant şi că până când nu vom controla pandemia acesta va continua să sufere mutaţii", când a fost întrebată despre progresul variantei Delta. Vineri, într-o conferinţă de presă, şi viceministrul Sănătăţii al Comunităţii din Madrid, Antonio Zapatero, a avertizat cu privire la această tulpină, care reprezintă deja "mai mult de 10%" din cazurile din regiune.
Despre variante, a vorbit, miercuri, şi trimisul special al OMS, David Nabarro, într-un interviu pentru lanţul britanic Sky News, în care a avertizat că "vor continua să apară" şi că "această problemă a variantelor o monitorizăm în întreaga lume".
"Vor continua să apară. Vom merge de la Delta la Lambda şi apoi la celelalte litere greceşti. Acest lucru este inevitabil, iar unele dintre aceste variante vor fi problematice, pot rupe protecţia oferită de vaccin la unii oameni şi asta va cauza probleme", a adăugat el.
RADOR
Foto: Pixabay