Asociația ROI caută școli care vor să devină campioane ale colaborării profesori-elevi-părinți
Pe 31 mai 2024, Asociația ROI lansează programul "DA, SE POATE!", menit să ajute școlile să dezvolte colaborarea profesori-elevi-părinți prin coaching de echipă. Prin acest program gratuit, ce se va derula în cea mai mare parte on-line, 12 școli de stat vor fi sprijinite să treacă la următorul nivel în ceea ce privește colaborarea. Din cele 12 școli, 10 vor fi din România, iar 2 din Republica Moldova.
Articol de Simona Lazăr, 30 Mai 2024, 13:41
Așadar, dacă ești directoarea sau directorul unei școli care are deja inițiative în această direcție, dar simți că mai este de lucru sau ai întâmpinat unele obstacole, atunci ești invitat/ă la evenimentul de lansare on-line din 31 mai. În cadrul acestui eveniment, Simona David Crisbășanu, președinta Asociației ROI, va prezenta criteriile de selecție și structura programului "DA, SE POATE!" ce se va derula preponderant on-line pe parcursul anului școlar 2024-2025.
Pentru a participa la evenimentul de lansare on-line, vă puteți înregistra completând acest formular până pe data de 30 mai: https://forms.gle/AjGAPwUBGyL84yU48. Pot participa directori de școală, însoțiți de profesori, dar și de reprezentanți ai elevilor și părinților din școala lor. Școlile se pot înscrie în program până la data de 5 iunie 204. Mai multe informații despre programul "DA, SE POATE!" și despre procesul de selecție al școlilor puteți găsi pe site-ul programului: https://dasepoate.aroi.ro/.
Numeroase școli se confruntă cu dificultăți în stabilirea unei comunicări eficiente între profesori, elevi și părinți, cu implicarea redusă a părinților, tensiuni și rezistență la schimbare. Diversitatea culturală și socio-economică, gestionarea conflictelor și resursele limitate îngreunează situația. Diferențele în așteptări, motivarea elevilor și implicarea constantă a majorității profesorilor sunt, de asemenea, provocări constante. În plus, lipsa formării și a suportului adecvat face ca aceste dificultăți să fie și mai greu de depășit. Programul “DA, SE POATE!” va ajuta școlile partenere să găsească soluții pentru a depăși astfel de provocări și va crea cadrul pentru a împărtăși experiențe și bune practici.
“Știm din proiectele derulate Asociația ROI în ultimii 13 ani, precum Zburd-Educație prin coaching sau Adoptă un liceu, că îmbunătățirea colaborării dintre profesori, elevi și părinți, poate conduce la rezultate extraordinare. Vom sprijini școlile partenere să se dezvolte ca echipă și împreună, reprezentanți ai profesorilor, elevilor și părinților, să identifice cele mai bune strategii și soluții. În tot acest proces va conta foarte mult sprijinul pe care îl vor primi de la facilitatorii din program și cadrul sigur în care vor putea comunica deschis și constructiv”, explică Simona David Crisbășanu, președinta Asociației ROI.
În plus, școlile din program vor forma o comunitate în care participanții se vor inspira și se vor susține reciproc. Unul dintre obiective este ca școlile partenere să devină modele pentru alte școli și să contribuie la o culegere de bune practici care va inspira profesioniștii din educație la nivel national.
“Susțin schimbarea de mentalitate în educație prin colaborarea profesori-elevi-părinți, care poate genera rezultate extraordinare și poate ușura povara de pe umerii cadrelor didactice. Este important ca școlile să creeze un cadru care să permită ca elevii și părinții să contribuie, iar vocea lor să fie auzită și acesta este unul dintre motivele pentru care lansăm acest program. Cu cât elevii participă mai mult la viața școlii, cu atât sunt mai motivați și învățarea capătă mai mult sens pentru ei”, a adăugat Simona David Crisbășanu.
Asociația ROI este prima organizație care a introdus coachingul de echipă în școlile din România, cu rezultate extraordinare, prezentate și în filmul documentar “BA SE POATE!”. În ultimii 13 ani, prin proiecte precum Zburd-Educaţie prin coaching sau Adoptă un liceu, precum și prin cursurile pentru profesori derulate de Asociația ROI în parteneriat cu alte organizații / instituții, a ajuns la peste 60 de şcoli, peste 1.600 profesori şi peste 20.000 de elevi din întreaga țarã!
Școlile care au colaborat cu Asociația ROI au demonstrat că se poate să vii cu drag la școală, sã ai reușite impresionante și să te bucuri de ceea ce înveți și descoperi zi de zi, fie că ești elev, profesor sau părinte! Rezultatele includ: creșterea promovabilității, reducerea absenteismului, rezolvarea problemelor legate de violență, o mai bună comunicare și o imagine mai bună a școlii.