Cel mai mic pacient infectat cu SARS COV-2 are doar o lună
Cel mai mic pacient infectat cu SARS COV-2 internat la Spitalul de Copii Iaşi este un sugar în vârstă de o lună.
22 Septembrie 2021, 06:17
Cel mai mic pacient infectat cu SARS COV-2 care a ajuns la secţia de terapie intensivă de la Spitalul de copii din Iaşi este un sugar în vârstă de o lună care a prezentat complicaţii respiratorii, a anunţat purtătorul de cuvânt al unităţii medicale Lavinia Ionescu.
Ea a mai spus că în momentul de faţă la terapie intensivă sunt trei pacienţi internaţi.
Spre deosebire de persoanele adulte, copiii infectaţi cu SARS COV-2 pe lângă febră şi tuse prezintă şi anumite complicaţii digestive.
Lavinia Ionescu: „Trei pacienţi sunt pe paturile de terapie intensivă. Cel mai grav copil este un sugar, care beneficiază de terapie "high flow"™, ceilalţi doi copii fiind dependenţi de oxigen. Vârstele copiilor variază între o lună şi 15 ani. Deşi incidenţa este foarte crescută şi ne gândim să extindem capacitatea acestui sector, momentan putem asigura îngrijirile medicale. Copiii ajung cu forme moderate, dar, spre deosebire de adult, ajung cu aceste forme digestive, cu deshidratare severă şi am observat o creştere a trendului la copilul de vârstă mică.”
În momentul de faţă la Spitalul de Copii din Iaşi sunt internaţi 16 pacienţi infectaţi cu virusul SARS COV-2 care sunt însoţiţi de 11 adulţi.
La secţia de terapie intensivă sunt 3 paturi funcţionale şi în următoarele zile numărul acestora va fi suplimentat până la 14 a anunţat managerul interimar al unităţii medicale Alina Belu: „În zona roşie a Spitalului de Copii se află 16 pacienţi pozitivi COVID cu 11 aparţinători. Având în vedere că suntem la capacitate maximă pe această zonă, în zilele următoare vom reloca secţii de pediatrie în vederea suplimentării locurilor pentru pacienţii pozitiv COVID, ATI si non-ATI. Momentan avem 3 paturi de terapie intensivă alocate vom suplimenta atât cât este nevoie. Având în vedere că partea reabilitată care o avem acum în utilizare beneficiază de surse de gaze medicinale: oxigen si aer comprimat. Din acest punct de vedere putem face zonă de ATI până la 14 paturi. Nu trebuie să uităm că noi funcţionăm pe jumătate din clădirea spitalului, sunt deja comasate secţiile, trebuie să reorganizăm totul ca în maxim într-o zi să putem extinde zona rosie, asta în funcţie si de adresabilitate.”
RADOR
Foto: Pixabay
Pentru cazurile infectărilor medii cu virusul SARS COV-2 vor fi organizate în zilele următoarele între 35 şi 40 de paturi, a mai spus Alina Belu.