Creştere alarmantă a consumului de droguri în România
Ministrul afacerilor interne a anunţat că, în această vară, în staţiunile de pe litoral vor fi făcute teste antidrog. Se dorește astfel stăvilirea creșterii alarmante a consumului de droguri.
01 Mai 2018, 12:33
Carmen Dan a precizat că angajaţii MAI vor acţiona atât preventiv, cât şi în intervenţii directe de combatere a consumului şi traficului de droguri.
Consumul este adesea motivat de dorinţa tinerilor de a experimenta, spune, la RFI, Marian Ursan, de la Asociaţia Carusel. Asociaţia a avut numeroase campanii de informare pe litoral şi, constată Marian Ursan, autorităţile nu ar acorda în continuiare suficientă atenţie la gestionarea efectelor negative ale consumului de droguri. „Se întămplă în spaţiile publice. În mare măsură, ar trebui să ne gândim la cum preîntâmpinăm efectele negative, cum gestionăm cazurile de consum în astfel de situaţii şi cât de pregătiţi suntem noi, societatea, plecând poate de la administratorii spaţiilor, până la serviciile de ambulanţă şi cele din spitalele de urgenţă”.
Cât de pregătiţi suntem? „În România, din păcate, noi nu putem să testăm drogurile ilegale astfel încât să putem face recomandări în cazul în care oamenii vor dori în continuare să le consume. Asta, ca măsură de reducere a riscurilor. Sunt programe în UE care testează, organizaţii care merg la astfel de petreceri, testează drogurile şi emit avertizări, iar astfel de mesaje pot ajuta oamenii care nu vor să audă altceva decât că ei vor consuma cu siguranţă acele droguri”.
Un fenomen îngrijorător rămâne însă cel al aşa-numitelor droguri etnobotanice, după cum a transmis, recent, şi şeful DIICOT, Daniel Horodniceanu: „S-a păstrat trendul ascendent al traficului intern şi al consumului ilict de cannabis, precum şi a infracţiunilor privind efectuarea, fără a deţine autorizaţia prevăzută de lege, de operaţiuni cu produse susceptibile de a afecte psihoactive, cunoscute ca etnobotanice sau drogurile legale”.
RADOR