Deficitul medicilor de familie din ţară se adânceşte
Sute de localităţi din România nu au niciun medic de familie, iar numărul celor care au plecat din ţară, în ultimii ani, este de ordinul miilor.
24 August 2023, 12:31
La acest fenomen se adaugă ieşirea la pensie a medicilor sau decesul, uneori. Astfel, medicina de familie a ajuns, în ultimii ani, specialitatea cu cel mai mare deficit de doctori din România, potrivit Radio Romania Actualulitati.
În judeţul Sălaj se încearcă rezolvarea acestei probleme prin înfiinţarea, în zonele deficitare, a unor centre de permanenţă, dar şi prin solicitarea de sprijin la medicii pensionari.
Mulţi au peste 65 de ani, dar au fost solicitaţi de autorităţi să îşi continue munca în satele cu probleme.
În paralel, Casa de Asigurări de Sănătate şi primăriile au solicitat sprijin inclusiv la facultăţile de medicină, pentru a-i convinge viitori doctori să vină pentru a profesa la sat.
Cei mai mulţi medici de familie din Sălaj se apropie de vârsta pensionării, iar unii au aproape 70 de ani. Autorităţile sanitare sunt îngrijorate şi spun că medicii tineri nu sunt interesaţi să profeseze în comunele mici.
În zonele deficitare, serviciile medicale vor fi asigurate prin deschiderea unor centre de permanenţă.
Pentru a-i atrage pe medici, primăriile de comune au modernizat şi dotat dispensarele, iar primarii au început să caute viitori medici de familie dornici să lucreze la sat, inclusiv printre studenţii la medicine, aflaţi în ultimul an de studiu
Două comune din judeţul Tulcea, Dorobanţu şi Pardina, nu au în momentul de faţă medici de familie sau puncte de lucru ale acestora, gradul mare de acoperire a judeţului cu servicii medicale de familie înregistrându-se şi pe fondul suplimentării sporurilor pentru medici, conform directorului general al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS), Eugenia Vasile.
Ordinul nr. 1.899/449/2023 al ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate le oferă medicilor de familie care ajung pentru prima dată într-o localitate un spor de 50%, precum şi un spor de 100% celor care-şi desfăşoară activitatea în localităţi în care nu mai există cabinete sau puncte de lucru ale altor medici de familie, potrivit Agerpres.
'Începând cu acest an, am convins medicii să-şi deschidă puncte de lucru unde nu avem medic de familie, aşa încât azi avem 16 puncte de lucru în 16 comune, iar acoperirea este aproape de 100%, rămânând două comune fără acoperire, Dorobanţu şi Pardina, ultima fiind din Delta Dunării', a menţionat directoarea CJAS.
De altfel, judeţul Tulcea are sporuri deosebite instituite legal, datorită gradului mare de izolare a localităţilor din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (RBDD) şi a numărului mic al populaţiei, aşa încât medicii din 45 de comune au sporuri de la 3% până la 200%.
'Judeţul Tulcea are sporuri speciale, un spor de 200% pentru unităţile administrativ teritoriale cu suprafaţa integral în RBDD şi un spor de 50% pentru medicii de familie din localităţile cu teritoriul parţial în RBDD, astfel încât avem 16 localităţi care au un spor de 50% unde sunt 20 de medici. În aceste localităţi, ar mai fi nevoie de opt medici', a mai spus directoarea Eugenia Vasile.
De la începutul lunii trecute, populaţia din trei comune beneficiază de servicii oferite de medici de familie, potrivit sursei.