Granturi de 61.000 de euro nerambursabili pentru idei de afaceri sociale
Fundaţia Civitas pentru Societatea Civilă Cluj şi Odorheiu Secuiesc împreună cu Fundaţia World Vision România lansează proiectul Academia de Afaceri Sociale în mediul urban, în cadrul căruia vor fi acordate granturi de 61.000 de euro nerambursabili pentru 34 de idei de afaceri sociale în oraşe din 3 regiuni ale României: nord-vest, centru şi nord-est.
29 Noiembrie 2024, 10:59
Potrivit unui comunicat al World Vision România transmis vineri, în cadrul proiectului vor fi finanţate idei de businessuri care au o misiune socială şi reinvestesc 90% din profit în această misiune, iar angajaţii afacerii sunt persoane din grupuri dezavantajate pe piaţa muncii. Proiectul vine ca răspuns la rata mare de risc de sărăcie sau excluziune socială din România, care a fost de 32% în 2023, un procent corespunzător unui număr de şase milioane persoane, conform Institutului Naţional de Statistică.
Proiectul este cofinanţat de Uniunea Europeană din Fondul Social European+, prin Programul Educaţie şi Ocupare 2021-2027.
În proiect vor fi selectate 132 de persoane, care vor beneficia de cursuri acreditate de antreprenor în economie socială şi vor putea concura pentru a obţine un grant de 61.000 de euro pentru ideea lor de afacere socială. Programul va include: un curs acreditat de antreprenor în economia socială, un concurs de planuri de afaceri, mentorat şi finanţarea a 34 de idei cu câte 61.000 de euro pentru lansarea afacerii sociale, sprijin timp de un an şi jumătate în implementarea planului de afaceri.
În Academia de Afaceri Sociale se pot înscrie cei care vor să înfiinţeze o afacere cu impact pozitiv în comunitate şi îndeplinesc următoarele condiţii: au domiciliul în mediul urban, într-una dintre cele trei regiuni: nord-vest, centru şi nord-est, au 18 ani împliniţi, cel puţin studii medii absolvite (12 clase absolvite), nu au deja un certificat de absolvire a unui program de formare profesională pentru antreprenor în economia socială, nu sunt înscrişi într-un proiect similar finanţat de Uniunea Europeană, nu se află în situaţie de conflict de interese cu Fundaţia Civitas pentru Societatea Civilă (Cluj şi Odorheiu Secuiesc) şi Fundaţia World Vision România, deţin competenţe de utilizare a calculatorului, se regăsesc în una dintre aceste categorii: tineri cu vârsta între 30-35 de ani, persoane inactive, şomeri, părinţi singuri, tineri postinstituţionalizaţi, persoane cu dizabilităţi sau alte categorii dezavantajate pe piaţa muncii.
Pentru a se înscrie în proiect, cei interesaţi trebuie să completeze un formular de înscriere, urmând să fie contactaţi de echipa proiectului pentru următorii paşi.
Înscrierile au început miercuri, iar participanţii sunt încurajaţi să se înscrie cât mai curând, locurile fiind limitate la 44 de persoane pentru fiecare regiune. AGERPRES