Iaşi: Se introduce planul B pentru criza oxigenului din spitale
Directorul DSP Iaşi a trimis astăzi mai multe adrese spitalelor din judeţ prin care îi avertizează că, la nivel naţional, există o criză în alimentarea cu oxigen pentru secţiile ATI.
03 Noiembrie 2021, 12:48
Vasile Cepoi a declarat că a fost emisă o directivă naţională conform căreia, în locul oxigenului medical, poate fi folosit oxigenul tehnic.
Vasile Cepoi: "În momentul de faţă nu avem niciun semnal de la spitale că ar fi vreo problemă cu livrarea de oxigen. Am transmis o adresă către toate spitalele să ne informeze cu privire la eventualele situaţii în care ar apăarea vreo sincopă în aprovizionarea cu oxigen. Am recomandat ca spitalele să se informeze dacă sunt probleme cu livrarea oxigenului la timp, deci să întrebe la furnizor dacă sunt dificultăţi şi poate exista riscul de a întârzia peste limită livrarea oxigenului, şi, de asemenea, spitalele trebuie să aibă o alternativă în cazul în care se întâmplă un accident, o situaţie de risc pe care nu o putem prevedea, pentru a nu lăsa pacienţii fără oxigen. În acest context, se pot folosi de circulara transmisă de Centrul Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei referitoare la faptul că, în situaţii de criză, pentru perioade scurte de timp, se poate utiliza oxigenul tehnic. Ca proces de producţie, nu este diferit. Singura diferenţă dintre oxigenul tehnic şi oxigneul medical este conţinutul de apă, pe de o parte, iar pe de altă parte, faptul că tuburile pentru oxigenul medical sunt controlate mai atent să nu fie contaminate cu diferite substanţe".
La Spitalul Modular de la Leţcani nu au fost semnalate probleme în aprovizionarea cu oxigen a stocatorului. Managerul interimar al Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, Florin Roşu, a declarat că acesta are o capacitate de zece mii de litri şi, în momentul în care rezervele scad, automat este emis un semnal către furnizorul de oxigen pentru reumplerea stocatorului.
Florin Roşu: "La Leţcani nu au fost probleme cu oxigenul. Stocatorul de la Leţcani, aşa cum bine ştiţi, are o capacitate de zece mii de litri. În schimb, are montat un senzor - în momentul când nivelul de oxigen scade sub trei mii, firma producătoare este alarmată, astfel încât, până la un nivel de două mii, să se prezinte şi să realizeze reumplerea stocatorului".
Florin Roşu a mai declarat că stocurile de oxigen care sosesc astăzi sunt sufieciente pentru o săptămână de funcţionare. În momentul de faţă, în cele trei secţii de terapie intensivă ale Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, sunt internaţi 65 de pacienţi.
RADOR
Foto: Pixabay