În România, la fiecare şase ore, un copil sub un an moare
Nivelul mortalităţii infantile, de la noi din țară, este dublu faţă de media europeană, indică datele publicate de Organizaţia „Salvaţi Copiii”.
13 Iunie 2018, 15:11
La acest indicator contribuie şi lipsa din maternităţile din ţară a aparaturii medicale destinate salvării copiilor născuţi prematur. Absenţa dotărilor, dar şi a personalului specializat face ca unora dintre aceşti copii să le fie refuzat dreptul la viaţă, a atras atenţia şeful Secţiei de Neonatologie a Spitalului „Cantacuzino” din capitală, medicul Adrian Crăciun:
„Anul trecut am refuzat peste 80 de copii datorită faptului că nu au fost suficiente locuri. Nu ştiu unde au ajuns, pentru că, din păcate, numărul locurilor de terapie intensivă de nivel trei este limitat, mai ales la nivelul sudului ţării şi ştiu că prin ce am trecut eu au trecut şi colegi de-ai mei pe la maternităţi de nivel trei, din Bucureşti. Avem un proiect în desfăşurare care va mări capacitatea terapiei noastre intensive de la 9 la 15 locuri, ca să nu mai fim obligaţi să refuzăm transferul unor copii, pentru că este foarte greu să stai şi să te gândeşti că din lipsa unui incubator, unui ventilator, unui spaţiu, al unor oameni, nu poţi să salvezi un nou-născut prematur, care trebuie tratat unde trebuie tratat.”
În acest context, Organizaţia „Salvaţi Copiii” a lansat, astăzi, o nouă campanie de strângere de fonduri pentru cumpărarea de echipamente medicale pentru îngrijirea copiilor născuţi prematur. La conferinţa de lansare a participat şi jucătoarea de tenis Simona Halep, ambasador al cauzei acestor copii. Ea a explicat de ce a ales să se implice în această campanie:
„Sunt aici pentru că iubesc copiii, m-a emoţionat mereu această campanie şi mă bucur că pot să ajut în acest fel aceşti copii care pentru ei o secundă înseamnă enorm, pentru noi nu înseamnă atât de mult, însă pentru ei este o şansă în plus la viaţă. Şi pentru mine înseamnă foarte mult o secundă, poate schimba situaţia meciului. Este foarte, foarte importantă, însă nu se poate compara cu o secundă de care aceşti copii născuţi prematur au nevoie.”
În ultimii cinci ani, 50 de maternităţi din ţară au fost dotate cu echipamente pentru îngrijirea născuţilor prematur, iar 8.000 dintre aceştia au fost salvaţi, în urma campaniilor Organizaţiei „Salvaţi Copiii”.