Încălzirea pe lemne, singura soluţie a sătmărenilor care locuiesc în mediul rural
România îşi propune ca începând ca toamna-iarna anului viitor să treacă la implementarea angajamentului referitor la reducerea emisiilor de gaze, care contribuie la efectul de seră.
16 Noiembrie 2021, 08:43
Acesta este un fapt deja asumat de guvernanţi, prin PNRR. Sunt însă foarte multe zone rurale în ţara noastră în care încălzirea pe lemne pe timp de iarnă rămâne singura soluţie, deoarece reţelele de gaze ori nu exist, ori nu sunt extinse suficient. Judeţul Satu Mare nu face excepţie, după cum aflăm din materialul corespondentului nostru Sergiu Podină:
Reporter: Încălzirea pe lemne rămâne singura soluţie, pe care o au majoritatea sătmărenilor, care locuiesc în mediul rural şi asta în lipsa reţelelor de gaz. Situaţia este una asemănătoare în toată România, la nivel naţional doar 35% din populaţie fiind racordată la reţeaua de gaz. În acest context, asumarea utilizării lemnului ca sursă de producere a căldurii şi a apei calde menajere pare o misiune imposibilă. În judeţul Satu Mare avem 64 de unităţi administrativ-teritoriale şi la momentul actual doar jumătate dintre acestea dispun de aceste utilităţi de bază. Pe de o parte există comune, precum Bicsad, unde peste 80% din populaţie în lipsa gazului îşi asigură încălzirea şi apa caldă exclusiv pe seama folosirii lemnului ca sursă de agent termic. Demersurile pentru a se ajunge la acest punct au început însă în 2003 şi s-au finalizat acum, în 2021. Din păcate, creşterea alarmantă a preţului la gazul metan îi descurajează pe sătmăreni, în momentul de faţă, pentru lemnul de foc utilizat într-o iarnă cetăţenii plătind de două sau chiar cinci ori mai puţin. Nici folosirea energiei electrice ca variantă de asigurare a încălzirii nu este una viabilă.