La Bucureşti, în Gara de Nord ajung zilnic numeroase trenuri care transportă refugiaţi din Ucraina
La Bucureşti, în Gara de Nord ajung zilnic numeroase trenuri care transportă refugiaţi din Ucraina, iar voluntarii prezenţi acolo pentru a ajuta la gestionarea situaţiei estimează fluxul actual la aproape 300 de oameni pe oră.
15 Martie 2022, 14:37
CFR a suplimentat numarul de vagoane pentru toate garniturile care vin din zonele de graniţă tranzitate de oamenii care fug de război. Direcţia de Asistenţă Socială Bucureşti, organizaţii neguvernamentale şi simpli cetăţeni ai Capitalei oferă constant soluţii pentru cazare şi hrană, dar cei care se implică semnalează că este mare nevoie de traducători şi fac un apel la autorităţi să intervină pentru a găsi soluţii în acest sens, după cum transmite reporterul nostru Bogdan Isopescu. El a stat de vorbă în gară cu unul dintre primii voluntari de acolo, Teodor Nemţeanu, iar acesta a subliniat că este nevoie şi de prezenţa unor specialişti în consiliere psihologică, povestind că a fost martor la situaţii dramatice.
Teodor Nemţeanu: „O doamnă tânără, mămică, cu un copil nou născut pe care îl alăpta. Mai avea un copil de vreo 3-4 ani pe la picioarele ei cu care se juca. Pe telefonul ei, pe videocall, se auzeau foarte tare răpăituri de mitraliera şi o voce foarte disperată care striga "ya tebya lyublyu, Marika". Acest bărbat repeta încontinu chestia asta. A încetat vocea să ţipe. Mitralierele încă s-au auzit. Când m-am apropiat de ea, am văzut că ea, de fapt, nu alăpta copilul. Îşi smulgea, practic, sânul să-i dea lapte, dar nu avea ce să dea. Ropote de plâns, era clar că a plecat la disperare de acolo. Acele răpăituri de mitralieră şi vocea aia care nu se mai auzea m-a marcat total. Am stat o oră jumate şi am plâns ca un copil. Doamna a fost consiliată psihilogic a doua zi şi din câte ştiu, a fost dusă într-un centru pentru aşa ceva şi de acolo, via Polonia - Varşovia, ceva de genul ăsta, cu trenul.”
RADOR
Foto: Viorel Ursu