Majoritatea spitalelor din Capitală, printre care şi cele de urgenţă, funcţionează în clădiri ce ar putea cădea la cutremur
Peste 36.000 de cetăţeni au semnat o petiţie a Declic prin care solicită Ministerului Dezvoltării să asigure finanţarea, în regim de urgenţă, pentru consolidarea tuturor clădirilor cu risc seismic în care funcţionează şcoli, grădiniţe şi spitale.
15 Februarie 2023, 14:29
Potrivit datelor Ministerului Educaţiei, peste 600 de şcoli au 'risc seismic grav'. Aceste unităţi de învăţământ cu risc seismic de grad I şi II au fost identificate după expertizarea a 6% din totalul şcolilor, anunţă Agerpres.
De asemenea, majoritatea spitalelor din Capitală, printre care şi cele de urgenţă, funcţionează în clădiri ce ar putea cădea la cutremur, potrivit unui raport al Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă.
Printre unităţile cu risc seismic I, II sau III se numără Spitalul de Urgenţă Floreasca, Spitalul Bagdasar Arseni, Maternitatea Bucur, Institutul Marius Nasta şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti Ilfov.
În aceste condiţii, semnatarii petiţiei Declic cer folosirea banilor din PNRR şi accesarea altor fonduri pentru consolidarea cu prioritate a grădiniţelor, şcolilor, facultăţilor şi spitalelor.
'Statisticile de la finalul anului 2022 arată că, în cazul unui seism puternic, peste 6.500 de oameni ar muri doar în Bucureşti, iar alţi 16.000 ar fi grav răniţi. Dacă aceste clădiri ar intra într-un program rapid de consolidare, mii de vieţi ar putea fi salvate', se arată în petiţia Declic.
Foto: pixabay