Măsuri pentru ca urşii să nu mai ajungă în zonele locuite
Reprezentanţi ai consiliilor judeţene din Braşov, Covasna, Harghita şi Mureş, dar şi ai gestionării fondurilor cinegetice din aceste zone, au discutat despre măsurile ce ar putea fi luate pentru ca urşii să nu mai ajungă în zonele locuite.
25 Septembrie 2018, 05:56
Toate entităţile prezente au căzut de acord că numărul incidentelor provocate de urşi a crescut exponenţial în ultimii doi ani, iar urşii au părăsit habitatul natural în căutare de hrană, ceea ce a dus la o situaţie periculoasă. Odată cu creşterea efectivelor şi al arealelor incidentele au ajuns la ordinea zilei.
Marian Rasaliu, prefectul judeţului Braşov: „Noi avem datoria să protejăm oamenii şi nu ar trebui să acţionăm după ce accidentele de acest gen s-au produs. Trebuie să acţionăm înainte, trebuie să acţionăm preventiv şi să facem tot ceea ce ne stă în putinţă ca viaţa oamenilor să nu fie pusă în primejdie”.
Soluţia găsită a fost reintroducerea cotelor de prevenţie şi intervenţie.
Tamaş Sandor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna: „Nu vrem decimarea efectivului de urşi, ci vrem restabilirea echilibrului între om şi urs. Conform legislaţiei în vigoare sunt două căi: cotă de recoltare înainte să fie vreo problemă şi după aceea cotă de intervenţie dacă chiar sunt probleme. Problema nu este când ne întâlnim cu ursul în pădure, pentru că ăla este habitatul ursului normal, problema este cotidiană, când ne întâlnim cu ursul pe stradă, pentru că este pusă în pericol viaţa omului şi, în plus, zilnic se produc zeci de pagube materiale pentru cetăţeni”.
Concluziile acestei şedinţe vor fi trimise Ministerului Mediului. La discuţie nu a fost prezent niciun reprezentant al ONG-urilor de protecţie a mediului.
Citește și Sfatul medicului - ce să faci dacă suferi de o boală gravă