Mediul rural, neatractiv pentru medicii de familie
În România, la ora actuală, zona rurală este în continuare deficitară din punct de vedere al acoperirii cu unități medicale reprezentate prin medici de familie sau centre de permanență.
Articol de Antena Satelor, 30 Ianuarie 2024, 19:27
Așa se face că sunt oameni nevoiți să străbată km întregi pentru a fi consultați, pentru o rețeta sau pentru trimiteri.
O cauza ar fi faptul ca in momentul de fata doctorii nu sunt suficient motivati pentru a alege sa activeze in satele si comunele din tara noastra, sustine dr. Luminita Zane, vicepreședintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie.
Medicul considera ca activitatea in mediul rural este una mai dificila si este nevoie de masuri concrete care sa ii faca pe doctori sa ia in considerare sa lucreze la tara.
"Motivația ar fi doar poate locurile care rămân libere. Nu mai trebuie efectiv să cumpere, să preia un praxis. Din teren informațiile sunt că medicii de familie din mediul rural nu sunt foarte mult ajutati de către autoritățile locale.
Există într-adevăr, în ceea ce privește relația cu Casa de Asigurări de Sănătate, un spor de rural, însă este destul de mic pentru ca să putem să-l numim că este motivațional pentru alege mediul rural, a alege o navetă, a alege o astfel de activitate în mediul rural. Până la urmă, trebuie să ținem cont că activitate a unui medic în mediul rural este un pic diferită față de cea din mediul urban.
În mediul rural, partea de cazuistică este foarte diversificată. Intervin foarte multe manevre de mică chirurgie și tot felul de proceduri pe care le face medicul local. In mediul urban, accesul pe partea de medicină prespitalicească și spitaliceasca este un pic mai facil. În mediul rural este mare nevoie de medici de familie.
Din păcate, dacă ne uităm în ultimii ani, acest mediu rural este un pic vitregit. Rămân din ce în ce mai multe zone descoperite din punct de vedere al prezenței medicului. Sperăm ca lucrul ăsta să se poată rezolva. Sunt un pic sceptică, la cum merg lucrurile la noi în țară. In ceea ce privește centrele de permanență, sunt foarte bine venite, mai ales în astfel de zone, pacienții având acces la sistemul medical practic cam la orice oră din zi și din noapte", a mai declarat dr. Luminita Zane.