Noi compensaţii şi plafonări ale preţurilor la gaze naturale şi energie electrică
Guvernul va adopta, săptămâna viitoare, ordonanţa de urgenţă prin care va acorda noi compensaţii şi plafonări ale preţurilor la gaze naturale şi energie electrică.
19 Ianuarie 2022, 05:18
Subvenţiile vor creşte, la fel şi consumurile pentru care acestea vor fi acordate. Ministrul energiei Virgil Popescu a explicat, astăzi, că este binevenită orice măsură de natură să vină în sprijinul cetăţenilor şi să îmbunătăţească soluţiile existente în acest moment.
Virgil Popescu: „Măsurile intră cu data de 1 februarie. Evident, mărim plajele de consumul de la 1.000 la 1.500 şi de la 300 la 500. Discutăm împreună cu Ministerul de Justiţie să vedem dacă se pot face şi recalculări în spate. Măsura plafonării, aşa cum a fost ea făcută şi aşa cum este făcută acuma, îi face o intervenţie în piaţă şi este benefică pentru români şi dacă considerăm că mai trebuie modificat ca să fie şi mai bine pentru români, o vom face.”
Astăzi, premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu mai mulţi producători şi furnizori de energie, cărora le-a explicat schemele de compensare şi plafonare aflate acum în vigoare, precum şi măsurile similare care urmează să fie luate de la 1 februarie. Furnizorii par a fi agreat propunerile Guvernului, mai ales în condiţiile în care cheltuielile pentru plafonare şi compensare vor fi decontate de la bugetul de stat şi nu-i vor afecta pe operatori. Pe de altă parte, însă, există o nemulţumire în rândul furnizorilor, pentru că Executivul se consultă doar cu o parte dintre ei, lucru considerat incorect în condiţiile liberalizării, ce presupune competiţie şi norme, ce trebuie explicate pentru a evita neînţelegerile.
Furnizorii spun că noile plafone propuse de Guvern pentru compensare şi plafonare sunt uşor de aplicat, în condiţiile în care schema de sprijin rămâne aceeaşi ca formulă de calcul. Diferenţa este că noile plafoane se aplică mai multor consumatori.
Laurenţiu Urluescu, Asociaţia Furnizorilor de Energie din România: „Cel mai interesant pare să fie, din punctul de vedere al consumatorului creşterea compensării, de la 330 să fie la 500 de kilowaţi pe lună. Cred că se încadrează cam toţi consumatorii care nu au încălzire electrică. La 330 se încadrau cei cu un consum mediu şi jos.”
Mai mult, în acest moment toţi furnizorii au înţeles cum să emită facturile, aplicând mai întâi plafonarea şi apoi compensare. Inclusiv problema recalculării facturilor, acolo unde este cazul, a fost rezolvată.
Laurentiu Urluescu: „Toţi furnizorii au aplicat legea. Deja o mare parte din facturile de regularizare au fost transmise. Cine nu a primit încă regularizare, va primi în cel mai scurt timp.”
Însă, principala nemulţumire în rândul celor mai mulţi furnizori rămâne comunicare cu Guvernul. Dacă de multe ori nu există consultări, atunci când ele au loc, Executivul pare a fi interesat doar de punctul de vedere al celor 5 furnizori mari de ultimă instanţă, cum a fost cazul consultărilor de acum, în timp ce restul furnizorilor, în număr de câteva zeci, nu sunt consultaţi nici măcar prin intermediul asociaţiilor de profil din care aceştia fac parte.
RADOR
Foto: Pixabay