Pericolele expunerii copiilor la mediul online
În contextul provocărilor moderne și al vulnerabilităților crescute ale copiilor și adolescenților, părinții și cadrele didactice trebuie să fie extrem de vigilenți și să mențină o comunicare constantă cu tinerii.
Articol de Antena Satelor, 12 Iulie 2024, 15:19
Asociația Telefonul Copilului evidențiază importanța suportului pe termen lung și al intervențiilor eficiente pentru prevenirea și gestionarea situațiilor critice, inclusiv abuzurile și problemele legate de mediul online.
De asemenea, importanta este si vigilența părinților și a cadrelor didactice în protejarea tinerilor de abuzuri și neglijare, datorita faptului ca modernitatea și tehnologia aduc provocări emoționale și sociale noi, a precizat pentru Radio Antena Satelor, Cătălina Surcel, managerul Asociației Telefonul Copilului 116111.
Un caz recent și grav a implicat o adolescentă care a fost salvată de la suicid după un apel la Telefonul Copilului.
Tânăra a fost convinsă de un asistent social să se retragă de pe șinele de tren și să aștepte ajutorul în siguranță.
Colaborarea strânsă cu autoritățile locale, precum Inspectoratul Județean de Poliție și SMURD, a fost esențială în rezolvarea acestui caz.
Totdata, menținerea contactului telefonic continuu cu copilul în astfel de situații este crucială pentru siguranța acestuia.
Discuția a abordat și alte cazuri similare, cum ar fi un incident din 2019, în care o adolescentă a apelat la Telefonul Copilului după ce a fost abuzată sexual de concubinul mamei. În ambele cazuri, victimele nu au găsit inițial suport și înțelegere nici în familie, nici din partea profesioniștilor.
Cătălina Surcel a evidențiat necesitatea unui suport constant și de lungă durată pentru victimele abuzurilor, menționând că intervențiile de urgență sunt doar începutul unui proces complex de vindecare.
De asemenea, a accentuat rolul părinților în a fi principalii confidenți ai copiilor lor, subliniind că o comunicare zilnică și atentă poate preveni astfel de tragedii.
O problemă majoră discutată a fost expunerea copiilor la mediul online, unde sunt vulnerabili la dezinformare și interacțiuni periculoase.
Specialistii recomanda părinților să se autoinstruiască și să utilizeze resursele disponibile pentru a-și proteja copiii.
Asociația Telefonul Copilului a lansat două platforme online anul trecut, menite să prevină abuzurile de tip cyberbullying și consumul de droguri.
Aceste resurse sunt disponibile pe site-ul telefonul copilului, oferind informații valoroase dezvoltate în colaborare cu experți din diverse domenii.