Primii monitori de schi cu dizabilităţi motorii din România, în Poiană
Trei persoane cu dizabilităţi locomotorii - Vasile Bota, Adrian Cherecheş şi Bogdan Cioltea - au devenit monitori de schi acreditaţi.
03 Februarie 2022, 07:28
Iar acum ajută alte persoane cu dizabilităţi să poată schia singure. Pârtia Bradul din Poiana Braşov este următoarea oprire din cadrul campaniei "ťŞi oamenii cu dizabilităţi îşi doresc să schieze"ť, campanie iniţiată de Asociaţia Caiac SMile.
"Este un proiect prin care ne dorim să accesibilizăm zece pârtii din România pentru ca persoanele cu diferite forme de dizabilităţi să poată schia, să se poata bucura de alunecarea pe zăpadă, exact ca şi noi. Lucrăm la acest proiect din 2019 când am înfiinţat clubul Caiac Smile, un club de performanţă pe ramura de caiac slalom, care este un sport olimpic. Atunci am început să studiez, să văd ce înseamnă ca o persoană cu dizabilităţi să poata schia. Erau aceste monoschiuri speciale pe care la vremea aceea nu ni le permiteam", a explicat preşedintele asociaţiei, Ionuţ Stancovici. Ca urmare, a fost adaptat un scaun special pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii, prin înlocuirea roţilor cu schiuri, şi a fost amplasat pe o pârtie. Încă de la început, proiectul a avut succes printre persoanele cărora le era dedicat.
"Ne-am dat seama că în ţară este foarte mare nevoie de un astfel de proiect. Le aduce o bucurie imensă faptul că ei alunecă pe zăpadă şi îşi petrec o zi la schi, ceea ce înainte nu prea făceau. Am gândit un proiect în aşa fel încât să fac mai multe astfel scaune şi să le implementăm pe mai multe pârtii din ţară unde lumea să primească persoanele cu nevoi speciale şi să le ajute să schieze. Noi în 2019 am fost şi în Austria unde am învăţat cum să punem persoanele cu dizabilităţi în acest monoschiuri, ca ele să poată schia singure", a adăugat Ionuţ Stancovici. Până în prezent, asociaţia Caiac SMile a reuşit deja să achiziţioneze 13 scaune, iar unul dintre ele se află pe pârtia Bradul din Poiana Braşov. Astfel, începând de duminică, timp de trei zile, cei trei monitori de schi vor fi prezenţi pe pârtie, pregătiţi să-i iniţieze în acest sport pe cei care li se vor alătura. Activitatea din Braşov este cea de-a treia a campaniei. Primele, desfăşurate la Vatra Dornei şi pe pârtia Feleacu din judeţul Cluj, au adus pe pârtie peste 75 de persoane cu diferite dizabilităţi şi familiile lor. Alte pârtii vor fi incluse în calendarul campaniei, printre care: Cheile Grădiştei, Predeal şi Cavnic.