România are o problemă cu consumul de droguri, iar vârsta celor care încearcă prima dată o substanţă interzisă este din ce în ce mai mică
România are o problemă cu consumul de droguri, mai ales că vârsta celor care încearcă prima dată o substanţă interzisă este din ce în ce mai mică.
Articol de Simona Lazăr, 27 Octombrie 2023, 13:36
Vine perioada în care adolescenţii participă la diverse baluri ale bobocilor sau tematice, iar mediul în care sunt organizate acestea şi instituţia care se ocupă de gestionarea evenimentelor sunt aspecte foarte importante la care părinţii şi profesorii ar trebui să fie foarte atenţi, a atras atenţia expertul antidrog Cătălin Ţone, în emisiunea "Serviciul de noapte", la Radio România Actualităţi.
Cătălin Ţone: „În primul rând, părinţii ar trebui să verifice dacă modul de organizare al acestor evenimente, pentru că sunt situaţii, în special în Bucureşti, în care liceele, colegiile nu ştiu că se organizează astfel de banchete. Sunt anumiţi organizatori care vor să câştige bani, cooptează diferiţi tineri, fac ca un fel de nucleu din acel liceu, după care vin alţii care intră la petrecere; şi practic balul poartă o ştampilă a unui liceu şi în realitate practic nu liceul organizează. Sunt situaţii în care directorii unităţilor de învăţământ sau profesorii nu ştiu despre aceste banchete sau baluri ale bobocilor, dar sunt şi situaţii în care se organizează de către unităţile de învăţământ. Aici trebuie o atenţie deosebită, pentru că trebuie văzută locaţia unde se organizează. Trebuie să ştim foarte clar - atât părinţii, cât şi profesorii - că tot ce înseamnă comercializare şi, evident, consum de băuturi alcoolice este interzisă. Trebuie să vedem cu exactitate anturajul în care merge copilul nostru acolo, cine participă, că pot participa şi din exterior.”
Expertul antidrog Cătălin Ţone mai atrage atenţia că la balurile bobocilor participă şi elevii din anii mai mari, dar şi alte persoane pe care nu le-am dori în preajma copiilor noştri.
Cătălin Ţone: „Dealerii de droguri focalizează aceste petreceri, se vând cantităţi importante de droguri, pentru că aici îşi pot recruta viitorii consumatori pentru creşterea marjei de distribuţie şi pentru mărirea profitului. Nu aş evita să vorbesc şi despre influencerii negativi, cântăreţi care îndeamnă la consumul de droguri, care au un comportament obscen, care are un limbaj obscen şi cred că ar trebui obligatoriu directorii unităţilor de învăţământ şi responsabilii să elimine cu certitudine prezenţa acestor influenceri, pentru că, ştim, ei pot determina, sub o formă sau alta, debutul în consumul de droguri şi este un lucru negativ în viaţa adolescenţilor care au 14, 15, poate 16 ani.”
Cătălin Ţone recomandă organizarea balurilor la restaurante cu avizare juridică şi anunţarea autorităţilor cu competenţe în domeniu.