Tot mai mulţi nou-născuţi rămân fără părinţi imediat după naştere
Abandonul din maternităţile din România este în continuă creştere. Peste 1300 de bebeluşi au fost lăsaţi în spital de părinţi imediat după naştere, pe parcursul anului trecut.
16 Februarie 2022, 04:59
Cele mai multe cazuri le întâlnim la micuţii care provin din familii defavorizate. Şi la Braşov este în creştere rata abandonului la nou-născuţi. Şapte micuţi au fost lăsaţi de mame în Maternitate, imediat după naştere. Aceştia au fost preluaţi de asistenţi maternali de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Braşov. Din păcate, la Braşov există un mare deficit de asistenţi maternali.
Care sunt criteriile pe care trebuie să le îndeplinească un asistent maternal profesionist ne-a spus purtătorul de cuvânt al DGASPC Braşov, Lidia Mailat:
"Disponibilitate şi capacitate de a primi în plasament unul sau doi copii, să nu aibă copii în îngrijire mai mici de 3 ani, să dispună de spaţiu care să acopere necesităţile de odihnă şi de educaţie ale utilizatorilor, să aibă venituri suficiente pentru a asigura un trai decent întregii familii. Să aibă o stare de sănătate bună, să aibă experienţă anterioară cu proprii copii, sau experienţă în ocrotirea altor copii sau bătrâni, bolnavi, persoane cu nevoi speciale încadrate în grad de handicap şi să aibă domiciliul pe raza judeţului Braşov".
DGASPC Braşov are, în prezent, 95 de persoane angajate ca asistenţi maternali profesionişti, care au în plasament 126 de copii. Pentru ca organigrama să fie completă mai este nevoie de cel puţin 10 angajaţi.
RADOR
Foto: PIxabay