Ultimele pregătiri pentru introducerea, de la 1 iulie, a certificatului verde pentru COVID
Autorităţile fac ultimele pregătiri pentru introducerea, de la 1 iulie, a certificatului verde pentru COVID.
28 Iunie 2021, 08:02
Documentul va facilita călătoriile în Uniunea Europeană în contextul pandemiei. Au fost finalizate detaliile tehnice, iar în zilele următoare va fi armonizată legislaţia internă la prevederile legislative comunitare. Între timp, se caută soluţii pentru stimularea campaniei de vaccinare, prin folosirea unor echipe mobile care să ajungă în zone rurale tot mai îndepărtate.
Guvernul intenţionează să aducă cât mai aproape vaccinul de populaţie, mai ales în mediul rural. Şeful Campaniei Naţionale de Vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, spunea că au fost deja identificate peste 2.800 de localităţi unde trebuie asigurată prezenţa echipelor mobile de vaccinare.
Valeriu Gheorghiţă: „La acest moment, am colectat toate datele din teritoriu, date care presupun arondarea localităţilor din rural la centrele de vaccinare deja existente, de unde se vor desprinde echipe mobile de vaccinare şi vor efectua activităţile de vaccinare. Din planul nostru, până la sfârşitul lunii august, sperăm să avem o trecere prin toate localităţile.”
De la 1 iulie va deveni operaţional şi "certificatul verde". Secretarul de stat Andrei Baciu spunea că s-a lucrat intens pentru finalizarea detaliilor tehnice şi operaţionale, urmând, totodată, să fie armonizată legislaţia internă la prevederile legislative europene, ceea ce se va şi întâmpla zilele următoare.
Andrei Baciu: „Un certificat digital european pentru COVID-19 are avantajul de a facilita transferul persoanelor la punctele de trecere vamală şi prezintă, de asemenea, garanţii că documentul prezentat de respectivele persoane este un document valid, este un document ok şi acceptat de către toate statele membre, cu atât mai mult cu cât acum vine perioada în care se intensifică transportul.”
Andrei Baciu spunea că va fi o perioadă de tranziţie de şase săptămâni, în care vor putea fi folosite alternativ certificatul digital european în formă fizică, adică pe hârtie, sau pe smartphone, cu ajutorul codului QR, care va fi scanat, sau în varianta clasică de certificat de vaccinare sau adeverinţă de testare.
Amintim că, ieri, pentru prima dată de la începutul pandemiei de coronavirus, la Bucureşti şi în alte 20 de judeţe din ţară nu a fost raportat niciun caz nou de infectare. La nivel naţional au fost anunţate doar 46 de îmbolnăviri din peste 17.000 de teste, s-au înregistrat cinci decese, iar la Terapie Intensivă mai sunt internaţi 92 de pacienţi. Autorităţile spun că această evoluţie se datorează vaccinării, care este singura soluţie pentru a depăşi criza.
RADOR
Foto: Pixabay