Coșurile de fum necurățate, vinovate pentru zeci de incendii în Bistrița-Năsăud, în ultimul an
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bistriţa-Năsăud a demarat o campanie de prevenire a incendiilor de locuinţe în sezonul rece, cu sprijinul serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, cu un accent special pe gospodăriile din mediul rural în care locuiesc persoane în vârstă sau cu probleme de deplasare, precum şi familii cu copii mici.
15 Octombrie 2024, 14:05
Potrivit datelor prezentate marţi, într-o conferinţă de presă, de către purtătorul de cuvânt al ISU Bistriţa-Năsăud, Marius Rus, coşurile de fum necurăţate au generat 88 de incendii în ultimele 12 luni, marea majoritate având loc în sezonul rece.
'Coşurile de fum au provocat, în anul 2023, 41,43% din totalul incendiilor produse la nivelul gospodăriilor din judeţului Bistriţa-Năsăud, iar, în primele nouă luni ale anului 2024, ponderea incendiilor provocate de coşurile de fum necurăţate sau neprotejate faţă de materiale care se pot aprinde uşor a fost de 42,65%. Din totalul de 88 de incendii provocate de coşurile de fum din ultimele 12 luni, 81,82% dintre acestea au fost înregistrate în perioada rece, între lunile octombrie 2023-martie 2024', a spus Marius Rus.
Totodată, şeful inspecţiei de prevenire din cadrul ISU Bistriţa-Năsăud, Vitalie Florea, a declarat, în cadrul conferinţei de presă, că incendiile cauzate de coşurile de fum necurăţate au început să crească numeric încă din luna septembrie.
'Începând cu luna septembrie, înregistrăm deja o creştere a numărului de incendii datorate cauzelor care sunt specifice sezonului rece, sens în care am stabilit un set de măsuri şi acţiuni întreprinse în contextul pregătirii pentru sezonul rece. (...) Anul acesta, s-a decis la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud implicarea mai activă a serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă din judeţ, acestea fiind vectorul local cel mai familiarizat cu situaţiile punctuale din fiecare comunitate. Tocmai de aceea, componenta preventivă a SVSU joacă un rol vital în siguranţa comunităţilor locale. Prin acţiuni proactive şi colaborative, precum campaniile de informare 'door-to-door', ne asigurăm că toate familiile, în special cele din zonele rurale sau cu resurse limitate, primesc sprijinul şi consilierea necesare pentru a preveni tragediile. Acţiunile noastre se concentrează în special pe verificarea gospodăriilor familiilor cu copii mici, persoanelor în vârstă şi celor cu dificultăţi locomotorii, oferind atât informare, cât şi măsuri concrete de prevenţie', a explicat Florea.
Pe perioada campaniei menţionate, cetăţenii vor primi sfaturi legate de verificarea instalaţiilor electrice şi a coşurilor de fum şi de utilizarea aparatelor de încălzire.
Şeful inspecţiei de prevenire a dat ca exemplu pozitiv primăria comunei Ilva Mare, unde în fiecare an, la începutul sezonului rece, este chemat un coşar din judeţul Braşov, care rămâne în localitate pentru câteva zile şi curăţă hornurile caselor.