Județul Alba ocupă loc fruntaș pe harta punctelor gastronomice locale din Transilvania
Județul Alba își consolidează locul fruntaș ca număr de puncte gastronomice locale, egalând Sibiul și chiar depășind Clujul în ceea ce privește oferta sa culinară diversă și bogată.
17 Aprilie 2024, 12:28
Cu un număr impresionant de 27 de puncte gastronomice locale, Alba își invită vizitatorii să descopere autenticitatea și savoarea bucătăriei locale.
Judeţul Alba are printre cele mai multe Puncte gastronomice locale din Transilvania, la egalitate cu Sibiul şi mai mult decât dublu faţă de Cluj, majoritatea funcţionând în zona Munţilor Apuseni, în localităţi ca Arieşeni, Roşia Montană şi Rimetea.
Câte trei astfel de Puncte gastronomice locale sunt înregistrate în Arieşeni, Rimetea şi Roşia Montană.
Primul Punct gastronomic local a apărut în 2019, în Pianu. În 2020 au fost înregistrate trei, în 2021 tot trei, în 2022 au fost şapte, iar în 2023 alte zece. În acest an au mai fost înregistrate alte două puncte gastronomice locale, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba, Dragoş Suciu.
Acesta a menţionat că actul normativ pentru înfiinţarea şi funcţionarea punctelor gastronomice locale este Legea 412 din 18 decembrie 2023.
Însă, primele puncte gastronomice locale au fost înfiinţate în urmă cu câţiva ani, la iniţiativa Asociaţiei Ivan Patzaichin - Mila 23, fiind înregistrate în conformitate cu Ordinul ANSVSA nr.111/2008.
Punctele gastronomice locale sunt obiective reprezentate de bucătăriile particulare, unde se prepară alimente după reţete culinare specifice zonei, care sunt servite direct către consumatorul final - nu mai mult de 15 simultan.
Produsele sunt destinate consumului în stare proaspătă, în aceeaşi zi şi la cât mai scurt timp după gătire. Se pot folosi şi produse în stare conservată, cum ar fi gemuri, dulceţuri, conserve de legume, preparate de origine animală conservate etc.
Punctul gastronomic local poate funcţiona în incintele existente în locuinţe particulare, ferme agricole, amenajări piscicole, stâne, stupine, crame, adăposturi pescăreşti, fonduri de vânătoare, crescătorii de vânat, complexuri de vânătoare, centre de colectare a ciupercilor şi fructelor de pădure, centre de colectare a vânatului, ocoale silvice, mănăstiri, precum şi în alte construcţii şi amenajări dintr-o localitate rurală.
Potrivit informaţiilor postate pe site-urile instituţiilor similare din Sibiu şi Cluj, în aceste judeţe sunt înregistrate 27, respectiv 12 Puncte gastronomice locale.