Luna prevenției în Bihor: Pompierii organizează activități pentru reducerea riscurilor de dezastre naturale
Pompierii bihoreni desfăşoară în luna octombrie o serie de activităţi în contextul Zilei Internaţionale pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale (13 octombrie), cu exerciţii, 'porţi deschise', vizite în şcoli şi instruiri specifice.
11 Octombrie 2024, 14:53
Pentru a marca acest eveniment, a cărui temă propusă de Naţiunile Unite pentru acest an este 'Implicarea copiilor şi tinerilor pentru comunităţi mai reziliente la dezastre', ISU Bihor organizează şi desfăşoară, pe tot parcursul lunii, o serie de activităţi ce vizează creşterea nivelului de protecţie la dezastre în cadrul unităţilor de învăţământ şi conştientizarea rolului pe care tinerele generaţii îl pot avea în creşterea rezilienţei la nivelul comunităţilor.
Astfel, în primele 11 zile ale lunii octombrie, 4.662 de persoane au fost instruite în domeniul situaţiilor de urgenţă, pe parcursul celor 64 de activităţi instructiv-educative desfăşurate de pompierii militari bihoreni, în unităţi de învăţământ, la lăcaşuri de cult, la operatori economici, într-un complex turistic, în supermarketuri şi în pieţe agroalimentare din întreg judeţul.
Activităţile au constat în prezentări, sesiuni interactive, exerciţii în caz de incendiu şi exerciţii de alarmare publică, iar la unităţile şcolare, şi în lecţii deschise sau jocuri interactive cu tematică specifică.
Duminică, 13 octombrie, cu prilejul Zilei Internaţionale pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, pompierii militari bihoreni vor distribui, în raioanele de intervenţie, pliante, flyere şi broşuri referitoare la modul adecvat de comportare înainte, pe timpul şi după producerea diferitelor tipuri de situaţii de urgenţă şi vor promova, în rândul tinerilor, programul de voluntariat 'Salvator din pasiune'.
Activităţile de pregătire, în special a copiilor şi tinerilor, desfăşurate de pompierii bihoreni în scopul creşterii nivelului de protecţie la dezastre, vor continua pe tot parcursul lunii octombrie, atât în unităţile de învăţământ, cât şi la sediile subunităţilor ISU Bihor, unde, în această perioadă, se desfăşoară programul 'Şcoala Altfel: Preţuiţi Viaţa!'.
În cadrul 'Zilei Porţilor Deschise', ce va fi organizată în data de 17 octombrie la Staţia de Pompieri Valea lui Mihai, respectiv în 24 octombrie la Staţia de Pompieri Săcueni, preşcolarii şi elevii vor putea asista la atelierele specifice de pregătire în domeniul situaţiilor de urgenţă, pregătite de gazde.
Potrivit conducerii ISU Bihor, principalele riscuri generatoare de dezastre naturale în judeţ sunt reprezentate de fenomenele meteorologice periculoase (furtunile, seceta, îngheţul şi ploile torenţiale), incendiile de pădure, avalanşele şi fenomenele distructive de origine geologică (alunecări de teren şi cutremure).