Starea digurilor din comuna tulceană Ceatalchioi, verificate de autorități pentru siguranța localnicilor
Primăria comunei Ceatalchioi, va verifica, luni, împreună cu reprezentanţii Serviciului de Gospodărire a Apelor (SGA) situaţia digurilor de la Dunăre, autoritatea locală susţinând că are utilaje pentru a interveni în situaţii de urgenţă.
23 Septembrie 2024, 11:58
Ceatalchioi este una din comunele care de-a lungul timpului a avut cele mai mari probleme din cauza cotelor crescute ale Dunării.
In această perioadă se reface stocul de saci şi folie necesar unor posibile intervenţii, având în vedere prognozele hidrologilor referitoare la viitura de pe Dunăre, a declarat primarul comunei tulcene, Tudor Cernega, pentru Agerpres.
Digul Măcin-Smârdan, o altă lucrare de apărare împotriva inundaţiilor care a fost în atenţia autorităţilor vreme îndelungată, inclusiv din cauza situaţiei juridice, nu va ridica probleme în perioada următoare, susţine primarul oraşului Măcin, Gheorghe Văcaru.
La începutul acestui an, Prefectura judeţului Tulcea a solicitat Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii iniţierea unui proiect de hotărâre de Guvern prin care situaţia juridică a digului Măcin-Smârdan să fie clarificată, în condiţiile în care digul este administrat de SGA, dar carosabilul aparţine Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere.
În adresa transmisă de Prefectura judeţului se menţionează că şoseaua Măcin-Smâdan are 'un potenţial ridicat de a pune în mod real în pericol circulaţia pe acest sector de drum, dar şi colectivităţile locale' şi se aminteşte că digul a cedat în anul 1988, apa Dunării infiltrându-se în mai multe zone ale digului.
De altfel, potrivit unei analize făcute la începutul acestui an de conducerea SGA, toate digurile din judeţul Tulcea administrate de autorităţile locale necesită lucrări de întreţinere şi reparaţii, însă autorităţile locale nu au nici bani şi nici specialişti pentru a interveni pe acestea.