Cum arată minisubmarinele "Made in România" pe care le vrea MApN?
Ne vom apăra în Marea Neagră cu minisubmarine produse în România. Ministerul Apărării are deja planuri de achiziţie, mai ales că noile maşini de luptă de adâncime se fabrică la Timişoara.
13 Aprilie 2022, 10:55
Un italian şi mai mulţi ingineri români au pus la punct linia de producţie şi livrează deja astfel de echipamente, deocamdată în Italia. Pot fi încărcate cu muniţie şi un echipaj de până la 15 persoane. O echipă TVR le-a afirmat în exclusivitate în fabrica din Timişoara. În contextul războiului din Ucraina şi al ameninţărilor venite din partea Rusiei, cu ajutorul mini-submarinelor vom putea securiza mult mai bine zona Mării Negre.
Cristina Stănciulescu, director operaţional al firmei care produce mini-submarine: „Aceasta este secţiunea principală a submarinului. În partea de deasupra puteţi să vedeţi /corţii/ pentru torpile, în partea inferioară se montează bateriile electrice. Absolut tot vasul pe care vin montate ulterior echipamentele se fabrică în România. Fiecare dintre aceste secţiuni se fabrică la noi în hală.”
Aşa arată mini-submarinele pe care le construiesc 45 de inginerie şi mecanici localitatea Ghiroda de lângă Timişoara. Cele mai multe au fost livrate până acum Marinei Militare italiene. Românii realizează structura centrală a vehiculului subacvatic şi e nevoie de şase luni de muncă.
Submarinul compact precum cel în care mă aflu are o lungime de 35 de metri şi poate coborî până la o adâncime de 150 metri. În plus, poate suporta un echipaj format din 9 marinari şi 6 comandanţi şi poate parcurge o distanţă de peste 2000 de mile în autonomie.
Cristina Stănciulescu: „Un submarin compact este dimensionat astfel încât să poată opera în apele puţin adânci ale Mării Negre, să acopere distanţa necesară, flexibilitate, dar şi sistemul de armare necesar. Dimensiunile reduse îl face foarte greu de reperat de sonarele altor nave.”
Mini-submarinele produse la Timişoara au acelaşi sistem de torpile ca submarinele de mari dimensiuni, adică vor putea fi folosite şi pentru atac nu doar pentru supraveghere. Reprezentanţii producătorului italian s-au întâlnit deja cu ministrul Apărării Naţionale, care vrea să cumpere minisubmarinele pentru Forţele Navale Române.
*
Vasile Dîncu, ministrul Apărări Naţionale: „A fost o surpriză pentru mine, o surpriză plăcută, am aflat de la câţiva ambasadori străini care m-au întrebat despre faptul că ei vor să cumpere pentru ţările lor nişte minisubmarine care se produc în România. Sper că vom găsi condiţii pentru ca acest producător să lucreze pe scară mare, să poată produce pe scară mare în România minisubmarine şi atunci şi noi vom fi şi beneficiari, vom şi cumpăra, dar România va şi putea să vândă aceste minisubmarine.”
Când le-am putea avea în dotarea Armatei?
Vasile Dîncu: „Dacă facem un contract acum, le-am putea avea foarte repede, în doi, trei ani.”
*
Cristina Stănciulescu: „Înţelegem că o flotă de submarine compacte, ne referim la 4 - 5 submarine - pot să acopere toate necesităţile operaţionale ale sistemului de apărare românesc în apele Mării Negre.”
Echipa de ingineri de la Timişoara lucrează acum la un vehicul de salvare sub apă care poate opera până la 600 de metri adâncime. Beneficiar este tot Marina Militară italiană.
RADOR
Foto: Pixabay