Electricitate în toate casele românilor și lemne gratuite pentru 1.000 de gospodării
Lemne gratuite pentru 1.000 de gospodării și electricitate în toate casele, acestea sunt obiectivele parteneriatului pentru "Combaterea sărăciei energetice", semnat astazi intre Ministerul Energiei și Asociația Energia Inteligentă.
Articol de Claudia Ruse, 13 Noiembrie 2023, 15:44
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a precizat ca acest parteneriat isi propune sa identifice gasirea unor soluții de eradicare a sărăciei energetice extreme din țara noastră și atingerea țintei de 0 gospodării fără electricitate.
Parteneriatul vizează două direcții principale care se vor materializa în două proiecte de importanță majoră pentru România.
Este vorba despre proiectul “Case cu căldură” care va veni în sprijinul unor familii aflate în dificultate, prin distribuirea de lemne de foc necesare încălzirii locuințelor.
In acest sent s a lansat un apel public societatii civile si nu numai de a dona bani sau lemne de foc pentru 1000 de gospodarii.
Proiectul se adreseaza tuturor românilor care vor putea să doneze si sa sprijine aceste familii. De asemenea, companiile din sectorul energetic sunt chemate sa sustina aceasta campanie.
“Ne-am gândit să provocăm românii ca în preajma sărbătorilor să se gândească la cei nevoiași și dacă în general trimiteau donații de haine, jucării sau alte lucruri de acest gen, acum pot trimite lemne pentru încălzire pentru iarna aceasta. Peste două treimi dintre gospodăriile din România nu au acces la altă sursă de încălzire decât lemnele de foc și împreună cu Asociația Energie Inteligentă, dar și cu alți parteneri instituționali pe care îi vom anunța pe parcursul acestui proiect, demarăm proiectul “Case cu căldură” pentru aceste familii nevoiașe”, a mai declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Al 2-lea proiect se referă la acele gospodării in care nu exista current electric.
Ultimul studiu a fost realizat pe baza unor date colectate de la consiliile județene, de la primării, în 2018 și arăta că peste 52.000 de gospodării din țară nu aveau curent electric.
Potrivit unui alt studio mai recent, realizat de newsenergy.ro, 100.000 de gospodării sunt neelectrificate în România, în 2023.
In acest sens Ministerul Energiei impreuna cu Asociatia Energia Inteligenta isi propun să inventarieze locuințele din România care nu sunt racordate la energie electrica si sa gaseasca solutiile pentru a putea beneficia de aceasta utilitate.
“Sunt case în care copiii românilor studiază încă în România anului 2023, la lumina lumânării. Ori această situație nu mai poate continua. Împreună cu Asociația Energia Inteligentă vom face o hartă la nivelul României cu toate aceste gospodării și vom lansa provocarea către societatea civilă, către toți românii, către mediul privat, să adopte fiecare o casă, și să aprindă lumină pentru acești români care nu au acces la cea mai de bază resursă resursă energetică, energie electrică. Această realitate trebuie schimbată de urgență și asta o putem face doar împreună, într-o gospodărie. Un cost de câteva mii de euro pentru instalarea de panouri fotovoltaice și de baterii pentru stocare în condițiile acestor gospodării este un cost inimaginabil de mare, dar suntem cu toții o singură echipă și de aceea trebuie să rezolvăm această situație într-un efort comun”, spune ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
La realizarea acestui registru electronic national vor participa Consiliile Judetene si Ministerul Digitalizarii.
“Vom lucra cu distribuitorii să le asigurăm resurse din fondul pentru modernizare, pentru extinderea acestor rețele în zonele unde există rațiuni comerciale, pentru extinderea rețelelor. Vom avea și ajutoare pentru gospodăriile individuale off-grid, sistem de înmagazinare baterii și sistem de producere a energiei electrice, inclusiv instalația de utilizare, acolo unde accesibilitatea este ușoară, unde se poate ajunge fizic și destul de ușor la aceste gospodării și nu în ultimul rând, acolo unde există gospodării foarte izolate, fără drumuri de acces. Vom avea această campanie de cu voluntari care vor merge să instaleze aceste sisteme, panouri fotovoltaice, baterii”, a mai precizat minstrul Sebastian Burduja.
Presedintele Asociatiei Energia Inteligenta, Dumitru Chisalita, a precizat ca de-a lungul timpului, organizatia pe care o conduce a transmis numeroase semnale de alarma privind saracia energetica extrema (oameni care nu au acces si nici speranta de a avea energie electrica) si a incercat in ultimii ani prin proiectul Energie Pentru Viata sa prezinte solutii pentru rezolvarea acestei situatii, aducand astfel lumina in 34 de gospodarii izolate
Acesta a mai spus ca exemplul realizat de Asociatia ENergia Inteligenta trebuie sa fie continuat intr-un mod institutional, astfel incat in Romania sa fie eradicata saracia energetica extrema - case fara energie electrica.
Asociatia Energia Inteligenta(AEI) s-a oferit voluntar sa se implice in aceasta actiune si sa deruleze unele operatiuni in baza unui Acord cu Ministerul Energiei, astfel incat sa se acopere lipsa partiala a expertizei si sa identifice fondurile necesre, a explicat Dumitru Chisalita.