Numărul militarilor americani din România va creşte la aproape 2.000
Prezenţa trupelor NATO în România este dovada solidarităţii aliate şi a faptului că deşi există riscul real ca Rusia să invadeze Ucraina, România nu este singură, a dat asigurări secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
12 Februarie 2022, 05:34
Mesajul a fost dat ieri, la baza militară Mihail Kogălniceanu din judeţul Constanţa, unde acesta s-a aflat alături de preşedintele Klaus Iohannis şi unde continuă să sosească militarii americani dislocaţi din Germania în ţara noastră pentru a întări Flancul estic al Alianţei.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg şi preşedintele României, Klaus Iohannis, au vizitat baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu, unde au ajuns primele transportoare blindate Stryker, dislocate de Armata Statelor Unite ale Americii în ţara noastră. 1.000 de militari sunt aşteptaţi să sosească pentru a se alătura trupelor americane deja existente în România. Sosirea celor 1.000 de militari americani dislocaţi în România este o dovadă a faptului că aliaţii acţionează împreună în faţă agresiunii şi că NATO intenţionează să îşi întărească prezenţa în Flancul estic al Alianţei.
Jens Stoltenberg: „Acesta este NATO în acţiune. America de Nord şi Europa, stând împreună, umăr lângă umăr, pentru a apăra România şi pe ceilalţi aliaţi. Pe întregul Flanc estic al Alianţei, de aici, de la Marea Neagră până la Marea Baltică, NATO dislocă forţe adiţionale şi capabilităţi. Acesta este un răspuns defensiv şi necesar la mobilizarea masivă de trupe ruseşti la graniţele Ucrainei. Am cerut Rusiei să deescaladeze situaţia şi să se angajeze în dialog cu NATO. Rămânem pregătiţi pentru o soluţie politică, dar, în acelaşi timp, suntem puternici, vigilenţi şi uniţi.”
Prin sosirea detaşamentului Task Force Cougar, numărul militarilor americani din România va creşte la aproape 2.000. Preşedintele Klaus Iohannis: „Celor 1.000 de militari americani din batalionul Stryker le urez, şi pe această cale, bun venit în ţara noastră! Alături de aceste măsuri de întărire a prezenţei aliate, susţinem necesitatea continuării dialogului politico-diplomatic cu Rusia, în vederea găsirii de soluţii care să permită dezescaladarea situaţiei.”
Misiunea principală a detaşamentului american va consta în desfăşurarea de antrenamente şi activităţi în comun cu structurile Armatei României, în scopul ridicării nivelului de interoperabilitate şi a încrederii reciproce.
RADOR
Foto: Pixabay