Peste 43.000 de incendii au avut loc anul trecut la nivel naţional
Peste 43.000 de incendii s-au produs anul trecut, în creştere cu 41% faţă de 2021, în urma cărora au decedat 315 persoane, dintre care 10 copii, se arată în raportul de activitate al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU).
28 Februarie 2023, 14:36
Potrivit bilanţului de activitate, în 2022, s-au produs 43.234 incendii, cu o medie zilnică de 118 evenimente, ceea ce reprezintă 7,1% din totalul situaţiilor de urgenţă generate de manifestarea tipurilor de risc la nivel naţional.
Dintre acestea, ponderea majoritară a fost înregistrată la locuinţe (16%), vegetaţie uscată (55%), anexe gospodăreşti (6%).
Numărul incendiilor a crescut cu 41% faţă de anul 2021, din cauza creşterii numărului incendiilor de vegetaţie uscată cu 85%.
În medie, 27 gospodării au fost afectate de incendii în fiecare zi.
Principalele cauze generatoare ale evenimentelor au constat în exploatarea echipamentelor electrice defecte sau improvizate (26), foc deschis (20%), coşuri de fum defecte sau necurăţate (15%), fumat fără respectarea normelor (9%) şi acţiuni intenţionate (7% din totalul incendiilor).
În urma incendiilor, au decedat 315 persoane, dintre care 10 copii, iar alte 742 au suferit diferite traume (40 de copii).
Conform DSU, timpul mediu de răspuns la incendii, la nivel naţional, în anul 2022, a fost de 14 minute, în creştere cu un minut faţă de 2021.
O intervenţie complexă a pompierilor bucureşteni a avut loc în dimineaţa zilei de 25 aprilie 2022, la staţia de metrou Piaţa Romană. Având în vedere afluxul ridicat de călători, precum şi complexitatea unor astfel de misiuni, a fost activat Planul Roşu de Intervenţie care presupune suplimentarea resursei medicale la faţa locului. Astfel, pentru gestionarea eficientă a misiunii, 20 autospeciale de intervenţie, o autospecială de descarcerare, trei autospeciale pentru transport victime multiple, cinci ambulanţe de terapie intensivă mobilă, 31 ambulanţe SMURD şi o autospecială de intervenţie la dezastre, accidente colective şi calamităţi, la care se adaugă echipaje din cadrul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov şi ale Poliţiei şi Jandarmeriei au fost dislocate la locul intervenţiei.
Ca tehnică operativă, a fost creat un culoar de siguranţă, pe marginea tunelului, care a permis evacuarea în siguranţă a celor 172 de persoane şi acordarea asistenţei medicale pentru 24 dintre acestea. La finalul misiunii, pentru patru dintre persoanele afectate a fost necesar transportul la spital pentru investigaţii de specialitate. În urma evenimentului, nu au existat pierderi de vieţi.
Pompierii români, alături de personalul medical şi voluntarii aflaţi în coordonarea operaţională a DSU, sub coordonarea Mecanismului European de Protecţie Civila, au devenit adevăraţi furnizori de protecţie civilă la nivel internaţional.
Pe parcursul anului 2022, salvatorii români au acţionat în Grecia, prin două contingente mobilizate în scopul prepoziţionării în zonele elene afectate de incendii de pădure. Astfel, 133 de pompieri salvatori români cu tehnica modernă aflată în dotare au sprijinit autorităţile elene în limitarea propagării incendiilor de vegetaţie pe toată durata lunii iulie.
O altă misiune pe care pompierii români au realizat-o în cursul verii trecute a fost în Franţa, în regiunea Bordeaux. Cu sprijinul MApN, o aeronavă a transportat personalul de intervenţie - 77 de pompieri salvatori şi tehnica aferentă, în scopul realizării misiunii internaţionale de limitare a extinderii incendiilor de pădure, care au pus stăpânire pe teritoriul francez. Astfel, în mai puţin de 12 ore de la acceptarea solicitării de sprijin, pompierii salvatori au ajuns pe teritoriul francez, puternic afectat de incendii de vegetaţie.
Foto: pixabay