Primăriile ar putea fi obligate să finanţeze proiecte propuse de cetăţeni
Primăriile din toată ţara ar putea fi obligate să aloce între 5% şi 10% anual din fondurile disponibile pentru dezvoltare pentru a finanţa şi dezvolta proiecte iniţiate de cetăţeni sau de comunitatea locală, conform unui proiect iniţiat de deputaţii REPER Andrei Lupu şi Oana Cambera.
29 Februarie 2024, 16:49
Consiliile locale şi primăriile din România vor fi obligate să organizeze concursuri anuale de proiecte, în care cetăţenii pot participa, indiferent de culoarea politică, cu diverse proiecte pentru comunitatea lor, se arată într-un comunicat de presă, citat ed Agerpres.
Iniţiatorii spun că proiectul de lege promite să devină un instrument cheie în reducerea discrepanţelor economice şi politice, stimulând dezvoltarea unui mediu democratic robust la nivelul comunităţilor locale.
Aceştia argumentează că în România există comunităţi locale care au implementat deja cu succes proiecte similare, iar în numeroase ţări europene există concepte asemănătoare care au încurajat participarea cetăţenilor la dezvoltarea localităţilor şi, odată cu intrarea în vigoare a acestei legi, şi în România cadrul legislativ va fi foarte clar şi unitar aplicabil tuturor primăriilor.
Deputatul Andrei Lupu a precizat că cetăţenii pot iniţia proiecte privind modernizări, dotări de biblioteci sau amenajarea de terenuri pentru sport, iar singurul lucru de care vor avea nevoie este votul majoritar al cetăţenilor şi încadrarea în procentul alocat.
'Pe viitor, dacă cetăţenii se vor mobiliza pentru a susţine orice proiect local, cum ar fi modernizarea unui parc, deschiderea unei biblioteci în cartierul lor sau amenajarea unui teren de sport, aleşii locali vor fi obligaţi să implementeze voinţa lor. Proiectul întruchipează esenţa implicării cetăţenilor la firul ierbii, depăşind negocierile cinice ale partidelor politice şi contrabalansând chiar incompetenţa unora dintre aleşii locali', a declarat deputatul Andrei Lupu.
Potrivit deputatei Oana Cambera, se observă 'o profundă lipsă de încredere în instituţiile noastre, care alimentează un dezinteres civic şi distanţează cetăţenii de politică'.
'Pentru a face un pas în reconstruirea legăturii dintre oameni şi instituţii, propunem bugetarea participativă ca mijloc de a oferi cetăţenilor puterea de a influenţa direct schimbările în comunităţile lor. Acest mecanism permite implicarea directă în alocarea fondurilor publice, sprijinind cetăţenia activă, un pilon pe care îl consider esenţial pentru o schimbare în bine în România. Bugetarea participativă, deja un succes în multe ţări europene, a fost foarte puţin utilizată la noi', a explicat Oana Cambera.
Introducerea unei etape obligatorii de colectare şi evaluare a propunerilor cetăţenilor, alături de asigurarea transparenţei şi accesibilităţii procesului pentru toate categoriile de vârstă şi comunităţi, are ca scop crearea unui mecanism incluziv şi eficace de implicare a cetăţenilor în guvernanţa locală menţionează iniţiatorii.