România ar putea prelua din Polonia pacienţi refugiaţi din Ucraina
România ar putea prelua din Polonia, în situaţia în care este necesar, pacienţi refugiaţi din Ucraina, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Adriana Pistol.
22 Martie 2022, 16:36
"Suntem în legătură permanentă şi cu statele învecinate, în special Polonia, care are numărul cel mai mare de refugiaţi şi, în situaţia în care se impune, suntem pregătiţi şi să preluăm pacienţi spre a fi trataţi în România, dacă acest lucru va fi necesar. Situaţiile în care partenerii noştri din Polonia decid că este nevoie de transfer cred că ţin de organizarea locală. În schimb, avem în mod deosebit, din ce am văzut până acum, pacienţi oncologici, în special copii care au nevoie de diverse tipuri de îngrijire medicală. O parte dintre aceştia au şi plecat din Polonia către alte state europene. Acest mecanism se face printr-o colaborare permanentă între statele învecinate Ucrainei şi sub coordonarea Comisiei Europene, iar pacienţii au dreptul să aleagă în ce ţară vor merge", a spus secretarul de stat.
Potrivit datelor oficiale, în prezent, sunt internaţi în spitalele din România 49 de pacienţi refugiaţi din Ucraina, cea mai mare parte dintre aceştia cu afecţiuni cronice.
Pistol a amintit că Ministerul Sănătăţii a instituit în taberele şi locaţiile unde sunt cazaţi refugiaţi din Ucraina un sistem de supraveghere "sindromic".
Secretarul de stat a informat că au fost confirmate cazuri de rujeolă în judeţele Bacău şi Satu Mare.
"Marea lor majoritate au avut un sindrom de tip respirator acut, o parte au fost internaţi - 42 de persoane. Majoritatea au fost infectaţi cu SARS-CoV-2. Cu toate acestea, avem confirmate cazuri de rujeolă în judeţul Bacău, în judeţul Satu Mare. Invităm toată populaţia să îşi vaccineze copiii antirujeolic şi inclusiv invităm părinţii care sunt în România veniţi din Ucraina cu copii de vârstă vaccinabilă, la care nu cunosc să fi fost vaccinaţi împotriva rujeolei, să acceseze serviciile medicale spre a fi vaccinaţi deoarece noi oferim tuturor această posibilitate gratuit", a spus Pistol.
În rândul refugiaţilor s-au mai înregistrat cazuri de sindrom diareic.
"Ceea ce am mai remarcat este prezenţa sindromului diareic, care a făcut obiectul unor investigaţii epidemiologice şi pentru care 38 de persoane au fost şi internate. Să ştiţi că au fost chiar două focare de sindrom diareic acut, unul dintre ele a fost diagnosticat cu rotavirus", a afirmat Pistol.
RADOR
Foto: Pixabay