România va deveni hub pentru ajutorul umanitar acordat Ucrainei
România va deveni hub pentru ajutorul umanitar acordat Ucrainei. Acest lucru va permite colectarea şi transportul donaţiilor internaţionale spre zonele cele mai afectate de război.
04 Martie 2022, 09:57
Totodată, ţara noastră va accesa fondurile disponibile la nivel european pentru gestionarea crizei umanitare din Ucraina. E vorba aici de fondul pentru a zil, migraţie şi integrare şi fondul pentru gestionarea frontierelor şi viză, a explicat preşedintele Klaus Iohannis, care a primit-o, azi, la Palatul Cotroceni, pe preşedinta Comisiei Europene. Cei doi au discutat şi despre demersurile de a creşte securitatea energetică a Uniunii, iar Klaus Iohannis a insistat că dependenţa de gazul rusesc trebuie să se încheie.
Preşedintele Klaus Iohannis a discutat cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre intensificarea sprijinului umanitar către Ucraina. Şeful statului a precizat că se lucrează pentru operaţionalizarea cât mai rapidă a centrului logistic de pe teritoriul României care va permite colectarea şi transportul donaţiilor internaţionale către ţara vecină, afectată de război.
Klaus Iohannis: „Este un centru de logistică pentru ajutor umanitar care se va institui sub umbrela RescEU, deci sub umbrela ajutorului umanitar european. România va juca evident rolul de gazdă. Vom avea cea mai mare parte a sarcinilor pe care le vom îndeplini. Va începe să lucreze în etape. Vom începe de la un centru care primeşte primele ajutoare şi se va dezvolta în continuare. În final va fi o întreprindere foarte mare şi foarte complicată, fiindcă va lucra cu toţi actorii implicaţi în ajutorul umanitar.”
România este un exemplu de solidaritate în Europa, a afirmat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi a menţionat că cel puţin un milion de locuitori ai Ucrainei au părăsit ţara în ultimele zile, iar România a oferit adăpost şi alimente pentru 55.000 de persoane.
Ursula von der Leyen: „România a oferit un exemplu înduioşător pentru întreaga lume. Când a început războiul, România a ajutat toţi refugiaţii de la Vama Siret, oferindu-le pături, apă, alimente, lapte pentru nou născuţi. Oamenii şi-au deschis uşile propriilor case pentru refugiaţi. România nu doar că îi primeşte în casele sale pe refugiaţi, dar ajută şi Republica Moldova şi vă mulţumesc din suflet pentru exemplul pe care l-aţi oferit.”
Un alt subiect aflat pe agenda discuţiilor a fost eliminarea dependenţei Uniunii Europene de gazul rusesc. Cei doi oficiali au vorbit şi despre demersurile pentru a creşte securitatea energetică a Uniunii. Preşedintele Klaus Iohannis a arătat că este nevoie de abordări pe termen scurt, mediu şi lung pentru a garanta aprovizionarea cu energie a spaţiului comunitar şi pentru ca preţurile să nu explodeze şi să sufoce economia europeană. Potrivit şefului statului, sunt necesare surse energetice alternative.
RADOR
Foto: Pixabay