Şedinţă de guvern extraordinară, privind situația refugiaților ucraineni
56.000 de cetăţeni ucraineni au intrat în România de la declanşarea invaziei ruse în ţara vecină.
27 Februarie 2022, 17:47
Iar jumătate dintre ei, circa 28.000, se aflau pe teritoriul României în această după-amiază, conform datelor oficiale prezentate de Ministerul de Interne. Doar 318 persoane au solicitat o formă de protecţie, iar autorităţile au adaptat astăzi legislaţia, astfel încât să poată primi ajutor de urgenţă din partea statului român şi cei care nu beneficiază de asistenţa prevăzută de statutul de azilant străin.
În şedinţă de guvern extraordinară, care a avut loc în această după-amiază, executivul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă pentru acordarea de sprijin şi asistenţă umanitară de către statul român cetăţenilor ucraineni. Ministrul de interne, Lucian Bode, arăta că s-a stabilit prin intermediul documentului adoptat că cetăţenii străini sau apatrizii care vin din zona conflictului armat din Ucraina şi care nu solicită o formă de protecţie, gen azil, beneficiază în taberele temporare de cazare printre altele de hrană, îmbrăcăminte, lucruri pentru igienă personală sau asistenţă medicală primară. Astfel, spunea Lucian Bode, s-a asigurat cadrul finanţării tuturor costurilor pentru aceste tabere temporare. Pe de altă parte, premierul Nicolae Ciucă menţiona că România va transmite o a doua tranşă de ajutoare către Ucraina.
Nicolae Ciucă: „Am decis ca o serie de materiale şi echipamente să fie trimise în Ucraina. Acestea constau în căşti de protecţie, veste antiglonţ, muniţie, alimente, apă şi medicamente în valoare totală de peste 3 milioane de euro. De asemenea, am decis ca împreună cu membrii Guvernului să mergem să donăm sânge pentru a putea astfel să declanşăm o campanie prin care să putem să venim şi să ajutăm răniţii din războiul din Ucraina.”
Secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, arăta că România se pregăteşte pentru o eventuală creştere a fluxului de cetăţeni ucraineni la graniţele şi mulţumea tuturor celor din societatea civilă şi ONG-uri care s-au implicat.
RADOR
Foto: Pixabay