Senatul adoptă proiectul de lege care interzice minorilor accesul la dispozitive electronice cu sau fără tutun
Legislație mai strictă propusă pentru a proteja sănătatea tinerilor împotriva potențialelor riscuri asociate cu utilizarea dispozitivelor electronice cu sau fără tutun.
12 Martie 2024, 16:23
Senatul României a adoptat marţi un proiect de lege care interzice minorilor accesul la dispozitive electronice, inclusiv cele care conțin tutun sau substanțe similare, într-o mișcare menită să protejeze sănătatea și bunăstarea tinerilor.
Această inițiativă vine în contextul creșterii utilizării dispozitivelor electronice de către adolescenți și îngrijorărilor tot mai mari cu privire la efectele lor negative asupra sănătății.
Potrivit proiectului, utilizarea dispozitivelor electronice, cu sau fără tutun, în spaţiile publice, este interzisă persoanelor sub 18 ani, iar agenţii economici riscă să fie amendaţi contravenţional cu până la 15.000 de lei şi sancţiunea complementară de închidere a unităţii dacă vând astfel de produse minorilor.
Proiectul are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr.349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, în sensul interzicerii utilizării dispozitivelor electronice, cu sau fără tutun, în spaţiile publice, precum şi interzicerea comercializării acestora către minori.
Potrivit iniţiatorului, nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor legale se sancţionează cu amendă contravenţională de 5.000 de lei la prima abatere, cu amendă contravenţională de 10.000 de lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la suspendarea activităţii la a doua abatere. Săvârşirea unei noi contravenţii la această lege se sancţionează cu amendă contravenţională de 15.000 de lei şi cu sancţiunea complementară de închidere a unităţii.
Senatorul liberal Cristian Ţâgârlaş a transmis în plen că acest demers 'merge către reglementări corecte' pentru protejarea intereselor minorilor în România, în sensul ca aceştia să nu poată avea acces la ţigări, ţigări electronice sau la alte dispozitive de acest tip.
În expunerea de motive a propunerii legislative se arată că 'specialiştii în sănătate publică admit faptul că aceşti vapori/aerosoli sunt la fel de dăunători ca şi fumul de ţigară tradiţională, nu există suficiente probe care să confirme că aceste produse sunt mai sigure decât ţigările tradiţionale (...), dar există dovezi că substanţele toxice găsite în vapori ar putea creşte riscul de cancer'.
Senatul este prima Cameră legislativă sesizată în acest caz.