Serviciul Român de Informaţii avertizează asupra unui nou val de atacuri cibernetive, la scară largă
Serviciul Român de Informaţii avertizează asupra unui nou val de atacuri cibernetive, la scară largă.
02 Mai 2022, 15:18
SRI arată că este vorba - de această dată - despre atacuri de tip "răscumpărare" (ransomware), prin utilizarea adreselor de mail aparţinând unor instituţii din România. Nicoleta Turcu a citit documentul.
Nu deschideţi linkuri care vă sunt trimise fără ca dumneavoastră să le fi cerut sau despre care nu aveţi idee ce ar putea conţine, deşi par că vin de la organizaţii serioase. În limbaj mai tehnic, Serviciul Român de Informaţii recomandă să nu se deschidă linkuri sau fişiere ataşate mesajelor de tip mail, care nu sunt adresate în mod curent destinatarilor sau provin din surse necunoscute. Aceleaşi măsuri de precauţie sunt recomandate cu privire la accesarea linkurilor sau a ataşamentelor transmise prin mesaje de tip SMS, WhatsApp, Telegram sau altele. De asemenea, este obligatorie realizarea de copii de siguranţă, backup, pentru site-uri, baze de date sau orice alt tip de date expuse în mediul internet, precum şi stocarea acestor copii pe suporţi de memorie separaţi fizic, pentru a evita criptarea sau distrugerea acestora de un posibil atac cibernetic. Potrivit specialiştilor, atacatorii intenţionează să utilizeze adrese de mail ale unor instituţii din România. Păcăleala este simplă şi pe ea mizează atacatorii. O astfel de organizaţie, la rubrica expeditor, dă p aparenţă de seriozitate mailului, iar potenţialele victime sunt mai uşor de indus în eroare
Între timp, au continuat atacurile cibernetice, dar de alt tip, începute vineri asupra unor instituţii importante din România. Ieri noapte a fost vizat site-ul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică, aşadar chiar principala structură de răspuns la astfel de incidente, iar ieri după-amiază s-a blocat site-ul Poliţiei Române, după ce, cu două zile în urmă, Guvernul, Ministerul Apărării, Poliţia de Frontieră şi CFR Călători avuseseră de suferit. Atacurile, asumate de gruparea pro-rusă Killnet, au constat în "sufocarea" cu trafic de internet din surse multiple, astfel încât platformele să nu mai fie funcţionale.
RADOR
Foto: Pixabay