Tinerii, cel mai mare grup de victime ale traficului de persoane
În primele luni ale anului 2024, peste 250 de persoane au căzut victime ale traficului de persoane, o cifră alarmantă care reflectă o creștere semnificativă față de aceeași perioadă a anului trecut, când numărul victimelor era de 160.
30 Iulie 2024, 16:09
Această tendință îngrijorătoare subliniază necesitatea urgentă de măsuri mai stricte și de o colaborare mai strânsă între autorități și organizațiile de suport pentru a combate această problemă.
În aproape jumătate dintre cazuri este vorba despre tineri.
Din acest motiv, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane a lansat o campanie pentru prevenirea acestui fenomen, intitulată "Alegeri sănătoase pentru un viitor sigur" şi care îşi propune să implice sportivi în furnizarea unor modele pozitive pentru tineri.
"Cu ajutorul sportivilor de succes ai clubului Dinamo vrem să răspândim către tineri mesaje de susţinere, de încurajare şi totodată vrem să oferim tinerilor modele de succes. Tinerii sunt cei mai expuşi traficului de persoane. Practic, experienţa lor puţină de viaţă, dorinţa de a-şi realiza visele într-un timp scurt îi fac să fie creduli, naivi uneori şi să accepte oferte de muncă, relaţii, călătorii şi multe alte aşa-zise oportunităţi care duc în final către exploatare", a declarat Mihaela Drăguş, purtător de cuvânt al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane.
Cele mai multe victime ale traficului de persoane la nivel european sunt din România şi nu toate femeile au curajul să îşi reclame agresorii.
Cea mai folosită metodă de trafic este "lover boy", iar cele mai vulnerabile sunt tinerele din mediul rural.