Ascultă Radio Antena Satelor Live

România ar putea să înregistreze între 800.000 şi 1 milion de cazuri active de COVID-19 în valul 5

România ar putea să înregistreze între 800.000 şi 1 milion de cazuri active de COVID-19 în valul 5 al pandemiei, conform prognozei autorităţilor.

România ar putea să înregistreze între 800.000 şi 1 milion de cazuri active de COVID-19 în valul 5

06 Ianuarie 2022, 08:26

Se insistă asupra faptului că tulpina Omicron este foarte-foarte contagioasă. În acest context, a redevenit obligatorie masca de protecţie de tip medical, iar persoanele cu forme medii de COVID-19 vor avea la dispoziţie centre de evaluare ambulatorie. Conform datelor oficiale, 41 la sută din populaţia României este vaccinată împotriva COVID-19, cu peste două milioane de persoane care au făcut şi doza booster.

Invitat la „Apel matinal” este profesor doctor Alexandru Rafila, ministrul sănătăţii.

Domnule ministru, valul 5 este în urcare, după cum am constatat cu toţii. Cât de pregătiţi suntem pentru ceea ce urmează, conform specialiştilor?
Alexandru Rafila: „Noi suntem, evident, pregătiţi la nivelul resurselor pe care poate să le ofere sistemul de sănătate din România şi încercăm să le valorificăm, în aşa fel încât să evităm sau cel puţin să încercăm să evităm supra aglomerarea spitalelor şi din această cauză am dezvoltat un pachet de servicii medicale ambulatorii, începând cu testarea şi evaluarea şi monitorizarea la medicul de familie, continuând pentru formele medii de boală sau la pacienţi cu un grad înalt de risc în acele centre medicale ambulatorii de specialitate, care de obicei sunt în apropiere sau în structura unora dintre spitale şi, bineînţeles, cu pregătirea sistemului de asistenţă medicală spitalicească, deci pentru cei care trebuie internati. Am alocat iniţial 20% din totalul paturilor existente în România, de circa 25.000 de paturi, pentru pacienţii infectaţi. În ceea ce priveşte capacitatea de terapie intensive, ştiţi că ea este limitată nu atât de paturile în sine, cât de personalul medical care este specializat şi care trebuie să asiste aceşti pacienţi şi eea ce s-a întâmplat în valul precedent a demonstrate că această capacitate nu este expandabilă, dincolo de circa 1.800 de paturi destinate acestei categorii de pacienţi.”
Vor fi şi spitale non-COVID, care la nevoie, sperăm să nu fie cazuri, dar vor fi pregătite?
Alexandru Rafila: „Da, absolut. Încearcăm această abordare, în care spitalele din România chiar şi cele multidisciplibare, să aibă o zonă pentru pacienţi infectaţi COVID, dar să poată să acorde asistenţă medicală spitalicească şi altor categorii de pacienţi, care din nefericire, au fost neglijaţi în aceşti doi ani de pandemie şi, de multe ori, problemele serioase, inclusive cele legate de mortalitate, au fost generate de lipsa de acces la servicii medicale. Încercăm o echilibare a acestor lucruri, la nivelul fiecărui judeţ organizăm un comitet de coorodonare a asistenţei medicale, încât spitalele din judeţ să poată să ofere asistenţă medicală şi pentru pacienţii COVID, dar şi pentru celelalte categorii de pacienţi care n-au niciun motiv să fie discriminaţi în ceea ce priveşte accesul la servicii de sănătate.”
Se cunoaşte amănuntul că tulpina Omicron este foarte contagioasă, studiile sunt de fiecare dată "working progress", cum spun englezii, dar gândindu-ne însă, la valul cu numărul 5 din România, asistăm, totuşi, şi la o explozie a cazurilor de viroze, de bronşite, obişnuitele răceli de sezon care nu s-au înregistrat anul trecut şi acum mă gândesc, întrebându-vă, au revenit răcelile pentru că SARS-CoV-2 este oarecum în scădere, sau numai pentru că nu mai purtăm, sau n-am mai purtat atât de mult masca de protecţie?
Alexandru Rafila: „Da, din cauză că n-am mai purtat atât de mult masca de protecţie, pentru că, până la urmă, masca previne toate aceste viroze respiratorii în egală măsură şi faptul că anul trecut, dacă vă aduceţi aminte, atât în România, cât şi la nivel european, cazurile de gripă au fost foarte-foarte puţine, în acest an avem motive să credem că ele vor fi în creştere şi vă daţi seama au fost chiar înregistrate cazuri simultane de îmbolnăvire cu tulpina virusului corona şi cu virus gripal, în Polonia cred că a fost semnalat un astfel de caz, aşa că utilizarea măştii, cel puţin în această perioadă, sper să aibă un efect în reducerea incidenţei acestor viroze. Până la urmă, şi un pacient care are gripă, de exemplu, şi are o stare de sănătate proastă, datorită unor alte afecţiuni, vă daţi seama că trebuie îngrijit într-un sistem medicalizat şi, cum spuneam puţin mai devreme, nu putem să îngrijim exclusiv pacienţi infectaţi cu noul coronavirus. Până la urmă, discutăm de boli similare şi accesul la servicii de sănătate trebuie să fie similar.”
Rămânem conştienţi şi aproape de măştile sanitare, s-a renunţat la măştile din material textil, pe care le-am purtat anul trecut. Pe ce considerente?
Alexandru Rafila: „Considerentul este foarte simplu: noua tulpină are o transmisibilitate mult mai mare. Practic, încărcătura virală a unei persoane infectate este foarte mare şi transmiterea prin aerosol nu este prevenită în nici un fel de măştile textile care au o porozitate mare şi, mai mult, utilizarea lor, inclusiv igienizarea lor periodică nu este în nici un fel controlabilă, aşa că măştile de unică folosinţă sunt mult mai utile în această situaţie, măcar aceste măşti simple chirurgicale, care se găsesc absolut peste tot şi care sunt foarte accesibile, inclusiv din punct de vedere al preţului, pentru că discutăm de câteva zeci de bani preţul unei măşti, cred că sunt mult mai potrivite pentru a preveni transmiterea. Sunt studii efectuate în acest sens, care arată că măştile textile nu asigură un grad de protecţie suficient.”

Conform datelor oficiale, 41% din populkaţia României este vaccinată împotriva COVID-19. S-a tot vorbit de certificatul verde la serviciu, s-a renunţat la idee, care este situaţia în acest moment?
Alexandru Rafila: „După cum ştiţi, Ministreul Sănătăţii a înaintat un proiect de lege care ar fi putut să ajungă în Parlament, în Parlament mai exista un proiect mai vechi depus de PNL care se referea doar la personalul medical. Până la urmă, s-a intrat în vacanţă parlamentară, dar nu avem altă posibilitate decât să adoptăm un astfel de document la nivelul Parlamentului, nu există altă posibilitate din punct de vedere legal, pe de o parte. Pe de altă parte, cu cât se adoptă mai repede, atunci are eficienţă. Dacă se adoptă foarte târziu, când deja extinderea transmiterii este foarte mare, atunci impactul lui este, evident, redus.”
Cunoaşteţi cumva procentul celor vaccinaţi în rândul parlamentarilor?
Alexandru Rafila: „Nu, nu am această informaţie, dar bănuiesc că este oarecum similar, cel puţin similar cu cel din populaţia generală, la adulţi a prezentat domnul doctor Gheorghiţă ieri statistica, e în jur de 50%. Pentru populaţia din România, conform statisticilor Eurostat, opinia mea şi nu numai opinia mea, a multora este că populaţia rezidentă este ceva mai mică, eu cred că am depăşit sensibil proporţia de 50% în rândul persoanelor adulte şi probabil că şi în rândul parlamentarilor este o situaţie similară, nu am date legate de această acţiune pe care au avut-o sau nu parlamentarii.”
Elevii au revenit în bănci, unii dintre ei o vor face de luni, 10 ianuarie. Mulţi au trecut deja şi de primele teste anti-COVID la nivelul salivei. Este şi un blocaj în acest moment. Care este situaţia la zi?
Alexandru Rafila: „Nu pot să vă spun decât informaţii indirecte. Stiu că Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă care se ocupă cu achiziţia acestor teste pentru Ministerul Educaţiei a amânat o anumită procedură de atribuire a unui contract, datorită unei contestaţii. Înţeleg că sunt alte loturi disponibile în curând. Să sperăm că o să fie teste disponibile în şcoli, încât să putem să facem testarea aceasta bisăptămânală a elevilor, care să poată să mai cearnă, dacă vreţi, cazurile pozitive. Cred, însă, că este cel puţin la fel de important, ca şi testarea, ca părinţii să se implice şi să nu trimită copiii răciţi la şcoală şi, bineînţeles, să existe un triaj epidemiologic atunci când elevii se întorc la şcoală din partea cadrelor didactice, care să îi trimită acasă, la medicul de familie, eventual să îi îndrume pe toţi copiii care sunt răciţi. Nu trebuie decât un test simplu, acum acest test se poate face la medicul de familie foarte simplu el este decontabil medicului de familie, aşa că putem să ne gândim şi la şcoli care să funcţioneze cât mai mult. Nu putem să tot oprim activitatea didactică pentru că lucrul ăsta are un impact foarte serios asupra sănătăţii copiilor din punct de vedere al dezvoltării fizice, al dezvoltării psihice, şi nu cred că putem să ne tot jucăm cu închiderea şi deschiderea şcolilor care, din păcate, a afectat foarte serios anul trecut modul de dezvoltare a copiilor şi, până la urmă, şi modul în care ei au dobândit cunoştinţele necesare în şcoală.”

RADOR
Foto: Pixabay

Etichete : top
Instanţa supremă îi va desemna pe cei şapte judecători care vor face parte din Biroul Electoral Central pentru alegerile din 9 iunie
Știri naționale 15 Martie 2024, 09:53

Instanţa supremă îi va desemna pe cei şapte judecători care vor face parte din Biroul Electoral Central pentru alegerile din 9 iunie

âInstanţa supremă îi va desemna vineri, prin tragere la sorţi, pe cei şapte judecători care vor face parte din Biroul...

Instanţa supremă îi va desemna pe cei şapte judecători care vor face parte din Biroul Electoral Central pentru alegerile din 9 iunie
Declarație fermă a președintelui Iohannis: România nu va implica combatanți în conflictul din Ucraina
Știri naționale 12 Martie 2024, 17:13

Declarație fermă a președintelui Iohannis: România nu va implica combatanți în conflictul din Ucraina

România nu va trimite combatanţi în Ucraina, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, marţi, în cadrul unei conferinţe de...

Declarație fermă a președintelui Iohannis: România nu va implica combatanți în conflictul din Ucraina
Raportul Avocatului Poporului revelă lipsa critică a serviciilor de asistență pentru persoanele vulnerabile din România
Știri naționale 12 Martie 2024, 16:36

Raportul Avocatului Poporului revelă lipsa critică a serviciilor de asistență pentru persoanele vulnerabile din România

Situația alarmantă dezvăluită într-un raport al Avocatului Poporului, care a fost lansat marţi, subliniază nevoia critică de...

Raportul Avocatului Poporului revelă lipsa critică a serviciilor de asistență pentru persoanele vulnerabile din România
Senatul adoptă proiectul de lege care interzice minorilor accesul la dispozitive electronice cu sau fără tutun
Știri naționale 12 Martie 2024, 16:23

Senatul adoptă proiectul de lege care interzice minorilor accesul la dispozitive electronice cu sau fără tutun

Legislație mai strictă propusă pentru a proteja sănătatea tinerilor împotriva potențialelor riscuri asociate cu utilizarea...

Senatul adoptă proiectul de lege care interzice minorilor accesul la dispozitive electronice cu sau fără tutun
Vânzarea băuturilor energizante către minori, interzisă
Știri naționale 11 Martie 2024, 15:29

Vânzarea băuturilor energizante către minori, interzisă

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea prin care se interzice comercializarea băuturilor energizante către minori.

Vânzarea băuturilor energizante către minori, interzisă
Guvernul completează cadrul legislativ pentru organizarea alegerilor comasate din 9 iunie
Știri naționale 11 Martie 2024, 12:06

Guvernul completează cadrul legislativ pentru organizarea alegerilor comasate din 9 iunie

Guvernul completează cadrul legislativ pentru organizarea alegerilor comasate din 9 iunie. Pe agenda şedinţei de săptămâna...

Guvernul completează cadrul legislativ pentru organizarea alegerilor comasate din 9 iunie
Primăriile ar putea fi obligate să finanţeze proiecte propuse de cetăţeni
Știri naționale 29 Februarie 2024, 16:49

Primăriile ar putea fi obligate să finanţeze proiecte propuse de cetăţeni

Primăriile din toată ţara ar putea fi obligate să aloce între 5% şi 10% anual din fondurile disponibile pentru dezvoltare...

Primăriile ar putea fi obligate să finanţeze proiecte propuse de cetăţeni
Programul Național „Masă sănătoasă”, un sprijin în educația tuturor copiilor
Știri naționale 29 Februarie 2024, 16:03

Programul Național „Masă sănătoasă”, un sprijin în educația tuturor copiilor

La nivelul sistemului național de învățământ preuniversitar, a fost instituit, începând cu 1 ianuarie 2024, Programul...

Programul Național „Masă sănătoasă”, un sprijin în educația tuturor copiilor