Ascultă Radio Antena Satelor Live

10 sfaturi din 1940 pentru fripturile la grătar

Vara este sezonul picnicurilor și grătarelor la iarbă verde. Cum noi nu ne ocupăm cu rețete ci cu istorii, vă prezentăm astăzi 10 sfaturi interbelice despre fripturi, culese din volumul: „Noutăți gospodărești, casa și masa sănătății noastre, Elisabeta Ciortan și Xenia Nicolau, 1940”, și nu o facem întâmplător.

10 Iunie 2018, 06:46

Ele sunt în continuare de actualitate și vă recomandăm să le puneți în practică.

Considerațiuni generale. Frigarea este cea mai veche operație culinară, care pertmite transformarea cărni, păstrându-i în același timp toate substanțele hrănitoare și gustoase. Fripturile constituie unul din preparatele importante, care trebuie să figureze în lista de mâncare, alături de alte preparate, deoarece în afară că este foarte hrănitoare, este și ușor de digerat și excită și ajută la revărsarea sucurilor gastrice în stomac.

Pentru a prepara o friptură bună fie la grătar, frigare sau cuptor, prima condiție de observat este, să se închege de a început albumina pe toată suprafața cărnei, formând astfel stratul izolator, care nu permite eșirea sucurile din carne și care le păstrează în interiorul fripturii, făcând ca ea să fie mai suculentă și mai fragedă.

Grătar. O friptură la grătar bine pregătită, trebuie să se prezinte la masă fierbinte, rumenită, fără să fie arsă, friptă bine, fără să fie uscată, deci mustoasă, fragedă cu gust caracteristic și parfum vag de zahăr ars.

Se vor observa următoarele reguli:

1.Friptura se pune pe grătar în ultimul moment. Friptura nu așteaptă, ci e așteptată să fie servită.
2.Mușchiul de vacă se unde cu un strat de untdelemn, cu 3-4 ore înainte de masă.
3.Grătarul trebuie să fie fierbinte și se unge cu seu mai înainte.
4.Focul trebuie să fie la început iute și apoi mai moale, iar la sfârșit se dă din nou la foc iute.
5. După ce se așează friptura la grătar, se lasă până se albește pe o parte și se întoarce imediat pe partea cealaltă, spre a înghega albumina pe toată suprafața. După aceea frigerea se face la foc potrivit, fie ridicându-se grătarul mai sus, fie ridicându-se din jăratec, cu condiția să nu se ridice cenușă, peste friptură.
6. În timp ce se frige pe partea următoare, se unge partea friptă cu o bucată de seu, la friptura de vacă, și cu slănină la friptura de prc. Ungerea cu grăsime are de scop să ferească friptura de a se carboniza.

Citeste continuarea pe GASTROART

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Gastronomie 16 Septembrie 2024, 11:16

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic

Cele mai bune sarmale şi piftii vor fi analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic dedicat acestor...

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea
Gastronomie 04 Septembrie 2024, 13:18

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea

În acest weekend, județul Tulcea devine centrul de atracție al gastronomiei tradiționale românești, găzduind a doua ediție a...

Descoperă tradiția și cultura la conferința națională a punctelor gastronomice locale din Tulcea
Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
Gastronomie 29 August 2024, 17:59

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş

Cea de-a doua ediţie a Festivalului European BIO şi al Tradiţiilor Locale, va avea loc între 6 şi 8 septembrie la Ibăneşti,...

Unicul Festival European Bio revine în septembrie la Ibăneşti, Mureş
BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Gastronomie 27 August 2024, 10:27

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, termenii „bio,” „organic,” și „ECO” devin din ce în...

BIO, ORGANIC, și ECO: ce înseamnă cu adevărat produsele ecologice?
Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Gastronomie 26 August 2024, 14:00

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie

Primăria comunei Sviniţa din judeţul Mehedinţi organizează în zilele de 30 şi 31 august, dar şi pe 1 septembrie, adică la...

Festivalul smochinelor de la Sviniţa la o nouă ediţie
Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Gastronomie 24 August 2024, 13:09

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor

'Expo-Flora Maramureş', unul dintre cele mai vechi evenimente din municipiul Baia Mare, cu o tradiţie de peste trei decenii,...

Maramureş: Una dintre cele mai apreciate expoziţii de flori revine în cadrul evenimentului Sărbătoarea Castanelor
Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată
Gastronomie 12 Iulie 2024, 12:54

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată

Un european din zece (9,5% din populaţia Uniunii Europene) nu îşi permitea în 2023 o masă care să conţină carne, peşte sau...

Românii sunt europenii cu cele mai mari probleme în a-şi asigura o masă adecvată