Ascultă Radio Antena Satelor Live

Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor

Această rețetă vine din Mallorca, deci din cea mai mare dintre Insulele Baleare, cunoscută pentru munții săi calcaroși: Serra de Tramuntana.

Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor
Foto: https://pixabay.com/

Articol de Simona Lazăr, 29 Martie 2023, 07:24

În traducere, preparatul înseamnă „orezul cărbunarilor”, și a primit acest nume după lucrătorii din minele de cărbune din „Sa comuna de Bunyola”, care munceau timp de 6-7 luni pe an, locuind în barăcile din pădure și hrănindu-se cu ceea ce găseau în împrejurimi, cum ar fi ciuperci locale din soiul „lactarius sanguifluus” (bureți lăptoși, de culoare arămie/ sângerie), luându-și proteinele de la animalele de munte și de la păsările și iepurii crescuți în cuști în așezarea temporară de la gura minei. Acestora se adaugă orice fel de carne sau legume pe care minerii le aduc cu ei.

Ingrediente: 1 ceapă mare, 4 roșii mari, din soiul mallorcan „Ramallet”, 1 ardei roșu, 1 ardei verde, bureți „lactarius sanguifluus”, 200 g coaste de porc, 1 pulpă de pui, 1 ficat de pui, păsări de munte (prepeliță, sturz etc.), iepure de munte sau de crescătorie, 1 sobrassada de Mallorca (cârnat roșu, picant), 1 botifarrón de Mallorca (cârnat tradițional), 15 fire de fasole verde, 3 anghinare, 400g orez cu bob rotund, 2 cartofi, ¼ cap de conopidă, usturoi tocat, pătrunjel verde, sare și piper negru, un praf de boia, apă, bulion (supă de legume sau de carne).

Mod de preparare: Prăjiți ceapa și roșiile într-o tigaie. Adăugați carnea, legumele, apa, condimentele și apă sau supă de legume/ de carne (bulion). Lăsați la fiert 20 de minute. Adăugați de cartofi și conopidă. Adăugați orezul, pe care îl fierbeți înainte. Amestecați ușor ingredientele și presărați pătrunjel verde tocat.

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 18 Decembrie 2024, 15:22

Ce-o fi laptele „de șteandru”?

Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile...

Ce-o fi laptele „de șteandru”?
Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 16 Decembrie 2024, 16:24

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie

'Carte regală de bucate', ediţia a doua, semnată de Majestatea Sa Custodele Coroanei, va fi adusă în curând în librării de...

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 15 Decembrie 2024, 15:10

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele

Leguminoasele (sau legumele uscate) constituiau in trecut baza alimentatiei omului de rand. Lintea, nautul, fava, soia, bobul...

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele
Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Gastronomie 21 Octombrie 2024, 10:48

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism

Arheologia Culinară, inventată de sălăjeanul Mircea Groza, cel care a reconstituit peste 1.500 de reţete culinare străvechi...

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Gastronomie 20 Octombrie 2024, 21:30

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”

Municipiul Tulcea găzduieşte, zilele acestea, Congresul regional 'Vinuri şi bucate dobrogene', eveniment organizat de...

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gastronomie 11 Octombrie 2024, 14:55

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune

Judeţul Harghita s-a înscris, de câteva luni, în cursa pentru a deveni Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, membrii...

Judeţul Harghita, în cursa pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027; juriul - încântat de vizita în regiune
Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic
Gastronomie 16 Septembrie 2024, 11:16

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic

Cele mai bune sarmale şi piftii vor fi analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic dedicat acestor...

Gorj: Cele mai bune sarmale şi piftii - analizate, măsurate şi degustate în cadrul unui festival gastronomic