Cea mai veche rețetă de înghețată din România (1841)
În 1841, la Iași, apărea cartea de bucate scrisă de Mihail Kogălniceanu și Costache Negruzzi: “200 de rețete cercate de bucate, prăjituri și alte trebi gospodărești”. Volumul cuprinde o serie de adaptări a multor rețete franțuzești.
20 Iunie 2018, 06:40
„Atâta vă voi mai zice că acum de curând am mai publicat – împreună cu dl C. N., un alt Prometeu manqué ca și mine – o carte care, răsturnând toate puterile așezate, călcând în picioare toate pravilele primite de adunare și de obiceiul pământului, are să facă o revoluție strașnică în toată Moldova -întru chipul de a face friganele și găluște; vreau să vorbesc de o colecție de 200 de rețete de feluri de bucate, care are să ne facă cea mai mare reputație — între bucătărițe — și viitorimea recunoscătoare ne va da negreșit frumosul nume de: introducătorii artei culinare în Moldova. Suntem mulțumiți și cu atâta”, scrie Kogălniceanu în Iluzii Pierdute, deavoalând astfel cine sunt cei doi autori care, în prima ediție semnaseră doar cu inițialele.
Între cele două sute de rețete găsim și una numai bună pentru pentru aceste zile caniculare. Din câte știu aceasta este prima rețetă de înghețată publicată pe teritoriul românesc.
„Înghiețată
Iei jumătate ocă de zahăr, pui o litră de 50 dramuri apă și fierbe pînă se leagă puțin. Apoi iei o litră lapte proaspăt și pui două gălbănușuri de ou în lingură și le bați. După aceea le pui în zahăr și, puindu-le pe foc, să ieie o undă. Apoi îl torni în calupt, și după ce răcește, îl iei la frecat până îngheață.
Citeste continuarea pe GASTROART